Stănchescu, poetul care se vrea primar cu birou la Poarta Sărutului!

Cu mai puțin de patru luni înainte de desfășurarea singurului tur al alegerilor locale, poetul Laurian Stănchescu a anunțat ieri oficial că intră în cursa pentru Primăria Târgu Jiu. A vorbit pe această temă chiar la Poarta Sărutului, acolo unde ar vrea să își amenajeze și biroul de lucru dacă, desigur, va fi ales în fruntea urbei, fiind convins că astfel va fi în contact permanent cu toată lumea.

După ce marile partide de pe scena politică par să își fi tranșat definitiv chestiunea candidaților pe care îi susțin în lupta pentru fotoliul de primar al municipiului, de pe margine încep să își facă încălzirea și alți candidați care aspiră să îi ia locul lui Florin Cârciumaru. Poetul Laurian Stănchescu a anunțat de vreo doi ani că intră în cursa pentru Primăria Târgu Jiu, iar ieri a reafirmat cu fermitate acest lucru, lansarea candidaturii sale nefiind deloc una întâmplătoare. Vineri, 19 februarie, toată lumea va vorbi despre nașterea lui Constantin Brâncuși.

Stănchescu e singurul care vorbește de ani de zile de repatrierea osemintelor marelui artist și, cum la manifestările programate pentru azi nimeni nu l-a băgat în seamă, poetul a decis că e momentul să intre în bătălia care îl poate aduce în lumina reflectoarelor. Și a început prin a critica situația actuală din oraș. O face din postura de independent, un independent sărac însă, care nu dispune de forța financiară a rivalilor de la PSD sau PNL.

„Există și o altfel de politică, pe care am învățat-o studiind mai ales strategiile din perioada antică, mai ales cea grecească. Există o politică civică, o politică pentru om, pe când cealaltă e pentru partid, împotriva omului. Vin cu o politică nouă, pe care sper să o înțeleagă gorjenii. Mi-am notat câteva idei ca să fie clar mesajul meu. Aici în Târgu Jiu a fost desconsiderată economie, cultura, opera lui Brâncuși și tezaurul uman, pe care eu îl prețuiesc foarte mult. După mamă sunt gorjean, părinții mei sunt înmormântați la Dragotești și am zis să schimbăm tot ce înseamnă politică administrativă. Vreau să candidez ca independent, nu am pe nimeni în spate. Ca să pot veni aici la dvs am vândut un poem pe care Nichita (n.r. – Stănescu) mi l-a dăruit cu ani în urmă cu dedicație. Trebuie reformat tot Gorjul, toată spiritualitatea gorjeană trebuie adusă la suprafață. Ce a fost până acu consider că a fost împotriva județului. Declar orașul Târgu Jiu oraș deschis pentru fondurile europene și investitori”, a spus candidatul independent.

 Mută biroul primarului

Poetul care și-a făcut un țel în viață de a readuce la Hobița osemintele lui Brâncuși și-a făcut deja calculele în ceea ce privește modul în care va conduce municipiul după data de 5 iunie. Pentru că și-a legat prea mult numele de cel al titanului din Hobița, e decis să rămână permanent aproape de operele brâncușiene de la Târgu Jiu, iar pentru asta vrea să mute biroul primarului la Poarta Sărutului. Vrea și să își facă publică lunar declarația de avere, nu anual, așa cum îi obligă legea pe aleși în prezent, el fiind convins că va reuși să deschidă multe uși cu ajutorul credinței pe care o are, credință care pentru votanți ar putea să nu joace un rol atât de important încât să îl și aleagă.

„Cum am venit aici la Târgu Jiu așa voi pleca. Toată averea mea va fi la vedere. Mai mult, ca să pot avea o relație directă cu gorjenii nu voi sta în clădirea aceea unde este Primăria. O să-mi iau un scaun și voi fi aici, cu o masă, 8 ore, 10 ore, 12 ore, unde vor fi prezenți toți oamenii. Iarna îmi voi face o gheretă, să fiu la dispoziția oamenilor pentru că dacă vrei să conduci o comunitate nu înseamnă că trebuie să fii stăpânul comunității. Trebuie să ai o relație directă și să fii slujitorul comunității. Voi primi autorizație pentru gheretă pentru că mă bat pentru chestiile astea. Nu am uși închise, nici măcar la Dumnezeu pentru că eu cred prea mult în Dumnezeu. Vreau să mă bat pentru spiritul brâncușian care a fost îngropat și ucis aici la Târgu Jiu și pentru oamenii care mai au acea speranță, dar nu au puterea să lupte pentru speranța lor”, a declarat Stănchescu.

 Investitorii?

Principala problemă a orașului o reprezintă însă lipsa locurilor de muncă. Dacă în localități importante din zona Ardealului șomajul este ca și inexistent, dincoace de Carpați locurile de muncă sunt o specie pe cale de dispariție la fel ca și poeții neamului. Laurian Stănchescu e convins însă că are o soluție. „Există fonduri europene uriașe care nu au fost accesate deloc, există inteligența gorjenească și există investitori, pentru că până acum Tg Jiul a fost un oraș închis. Va fi transparență totală din partea mea. Dacă voi ajunge primar lunar îmi voi prezenta declarația de avere, banii primăriei vor fi la vedere și tot ce voi face voi face cu gorjenii, care vor fi consilierii Primăriei, ședințele urmând să fie publice. Investitorii îi voi atrage personal. Așa cum am fost la Paris pentru Brâncuși voi merge și la investitori. Am discuții și în prezent. Domeniile cele mai importante pentru mine sunt învățământul, cercetarea și cultura. Se poate înființa un institut de cercetare la Târgu Jiu”, mai spune poetul.

Vizualizări: 324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: