Stâne gratis pentru ciobanii din Runcu

Ajutor nesperat primit de crescătorii de animale din comuna condusă de Adrian Câmpeanu. Edilul a decis în urmă cu vreo doi ani să înceapă un proiect prin care să realizeze anual câte o stână pentru ciobanii din satele Runcului, acum ajungând să o facă pe a patra, între timp efectivele de animale crescând considerabil ceea ce, în cele din urmă, reprezintă și o sursă de venit în plus pentru bugetul local.

Primarul a decis acum doi ani să aloce câte 70.000 de lei pentru fiecare stână și, anual, în fiecare sat al comunei, să fie construită câte una, acum ajungându-se ca trei să fie gata și la a patra lucrările să se încheie în vară. Banii au fost investiți în adăposturi moderne pentru oi și capre, dar și în cabane care înlocuiesc vechile stâne, rămase acum doar în amintirea ciobanilor care merg vara pe munte și se gândesc cu nostalgie la barăcile în care și-au dus traiul atâta amar de vreme.

„Înainte aveam o bașarlie din aia de lemn, acoperită cu plăci, că am și pus-o pe foc de când o avem pe asta nouă și modernă. Aia veche era făcută bătrânește, cum era atunci, dar acum nu mai suntem în 1997, suntem în 2014 și trebuie să facem cum e acum. Avem niște condiții la care nici nu visam până nu ne-a zis domn primar ce vrea să ne facă”, spune unul dintre ciobanii care muncește la o stână construită primăvara aceasta în doar trei săptămâni.

Investiție pentru tineri

Noile construcții, realizate în locuri în care e greu și să ajungi pe jos, dar să mai urci pe munte camioane de bolţari și ciment sau tablă, sunt făcute prin forţe proprii, de localnicii care au animale și beneficiari ai venitului minim garantat. Primarul Câmpeanu spune că s-a gândit la vârsta înaintată a unora dintre ciobani, dar și la faptul că, astfel, tinerii ar putea fi interesați din nou de o astfel de meserie, mai ales că, dacă luăm în calcul subvențiile pentru animale oferite prin APIA, precum și banii scoși din vânzarea mieilor și a brânzei, creșterea oilor și caprelor devine chiar o afacere bună, lucru remarcat și de cei implicați în ea.

„Trebuie să atragem tineretul înapoi la animale că avem tineretul plecat în străinătate și poate să câștige și aici dacă vine pe munte. Copiii au plecat că nu au avut condiții în țară, iar noi am rămas și fără tineret, dar și fără vite. Dacă muncești sigur că poți să câștigi bani și din creșterea animalelor, chiar dacă nu sunt condiții de birou. Ne-a făcut însă acum domnul primar condiții la care nici nu visam și îi așteptăm pe cei tineri să vină alături de noi”, spune Aristică Buzatu, unul dintre ciobanii care și-a trăit mai toată viața pe munte.

Atunci când vorbește despre condițiile la care nu visa vreodată, ciobanul din Runcu face referire la faptul că noile stâne au inclusiv apă potabilă și urmează să fie alimentate și cu energie electrică. La una dintre stâne apa a fost adusă prin munte de la un kilometru și jumătate. Robinetul conductei curge aproape permanent pentru că doar stâna este beneficiarul sursei de apă, iar despre contorizare nici nu se pune problema.

A crescut șeptelul

Privind în urmă, Adrian Câmpeanu constată cu bucurie nu doar că a câștigat stima crescătorilor de animale pentru că le-a creat condiții la care nimeni altcineva nu s-a gândit, dar observă și că numărul animalelor crește de la an la an. E convins că peste 2-3 ani, când va finaliza proiectul, turiștii care vin la pensiunile din zonă vor putea să meargă și la stânele de pe munte pentru a vedea cum sunt crescute animalele și cum se face brânza adevărată. „Avem stâna de la Peria, din satul Valea Mare, cu 450 de animale, iar la stâna Cruci, din Bâltișoara, sunt în jur de 400 de animale, asta în condițiile în care acum doi ani erau în jur de 150-170 de animale. De la an la an numărul acestora a crescut pentru că oamenii au văzut că au condiții mai bune. Pe noi asta ne-a preocupat, în primul rând, să le asigurăm condiții mai bune de muncă și trai și, apoi, să fie mai multe animale în comună pentru că, până la urmă, asta înseamnă și impozite mai multe plătite la bugetul local”, spune edilul din Runcu.

Vizualizări: 248

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: