Start la depunerea de proiecte pentru sprijinirea fermelor de subzistenţă

Fermierii gorjeni îşi pot depune proiectele pentru acordarea sprijinului pe Măsura 141 începând cu data de 5 aprilie. Prin intermediul acestei măsuri, fermierii beneficiază de fonduri nerambursabile de 1500 euro timp de 5 ani cu condiţia să-şi crească dimensiunea fermei cu minim 3 UDE (Unităţi de Dimensiune Economică).

„Această măsură vizează sprijinirea fermelor de subzistenţă. După 3 ani, fermierii sunt evaluaţi pentru a se vedea în ce proporţie s-au realizat obiectivele propuse. Sprijinul va fi sistat pentru următorii doi ani fermierilor care nu şi-au mărit dimensiunile fermelor, însă aceştia nu vor returna fondurile încasate pe perioada anterioară”, a declarat Aurel Tomescu, directorul Direcţiei Agricole de Dezvoltare Rurală Gorj (DADR). Anul trecut, la nivelul judeţului Gorj au fost depuse 59 de proiecte pentru agricultură şi zootehnie. „În anul 2009, au fost acceptate 54 de proiecte pentru Măsura de sprijin 141, din 59 depuse. Majoritatea proiectelor acceptate aparţin cetăţenilor din zonele de munte ale judeţului şi au fost depuse pentru sectorul zootehnic, mai precis pentru apicultură. Sperăm ca în acest an să avem în jur de 200 de proiecte pentru această măsură de sprijin. Beneficiarii eligibili sunt persoanele fizice în vârstă de până la 62 ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare)”, a mai precizat Aurel Tomescu.

Condiţii pentru acordarea sprijinului

Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice trebuie să deţină o exploataţie agricolă, înscrisă la Registrul Fermelor/Registrul agricol, cu o dimensiune cuprinsă între 2 şi 8 UDE şi să comercializeze o parte din produse. Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 141, solicitantul trebuie să întocmească un plan de afaceri pentru o perioadă de 5 ani. După o perioadă de trei ani de la acordarea sprijinului se verifică respectarea cerinţelor minime din Planul de afaceri depus. La această dată, solicitantul trebuie să demonstreze că faţă de situaţia iniţială a activităţii precizată în planul de afaceri producţia obţinută destinată comercializării înregistrează o creştere de 20% şi dimensiunea economică a exploataţiei creşte cu minim 3 UDE.

Anul acesta a crescut numărul familiilor de albine de la 27.490 la 29.441 şi cel al ovinelor de la 133.000 la 156.000, după cum a precizat conducerea DADR Gorj.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: