State de plată neavizate în şcoli. Işfan: Dascălii îşi vor primi salariile la timp

Inspectorul şcolar general din Gorj, Ion Işfan, îi asigură pe dascăli că îşi vor primi lefurile la timp. Profesorii ne-au semnalat însă că statele de plată sunt din nou blocate din cauza sporului de calculator şi că s-au aprobat plăţile „doar la cei cu gura mare”.

Circa 18 şcoli din judeţ beneficiază de spor de condiţii vătămătoare, renumitul spor de calculator, însă numai unele au primit avizul de plată din partea ISJ Gorj. Unităţile şcolare care primesc lefurile până în data de 10 decembrie ar putea avea întârzieri la salarii. Printre acestea se numără:  Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru”, Colegiul Tehnic nr. 2, şcolile din Băleşti, Şcoala Gimnazială nr. 12 din Târgu Jiu, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.

Şeful ISJ Gorj susţine contrariul. „Toată lumea din învăţământ îşi ia banii în luna decembrie. Nu o să fie nimeni să nu îşi ia salariile la timp. Am alocat suficienţi bani pentru cât ne-au cerut şcolile. Acum, dacă ei cheltuie corect bine, dacă nu, e problema lor, dar bani sunt suficienţi în şcoli, repartizaţi prin decizia şefului de la Finanţe din 29 noiembrie”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Daniel Mocioi, inspectorul general adjunct, spune că salariile vor fi luate cel târziu în data de 11 decembrie, pentru că 10 cade într-o zi de duminică. „Sunt situaţii în care profesorii, în vară, şi-au dat gradul I sau II. Până vine de la minister certificatul, profesorul trebuie să dea declaraţie pe proprie răspundere că a luat gradul. Sunt şcoli unde contabilitatea ia în considerare această declaraţie şi altele unde nu o ia în seamă. Acum e perioada când vin certificate. Profesorul prezintă la contabilitate, la şcoală, certificatul în original şi abia atunci îl pune în plată şi îi plăteşte şi din urmă, cu 1 septembrie. Şi poate îl aduce cu 2-3 zile după ce au făcut salariile. Şi atunci şcoala revine asupra statului de personal. Sau sunt cazuri cu certificate medicale”, a explicat Daniel Mocioi, inspectorul general adjunct al ISJ Gorj.

La școlile din Tg Jiu însă, salariile ar fi trebuit să intre pe carduri pe 8 decembrie, dar ca să se întâmple asta trebuia ca aprobările necesare să fie luate cu patru zile mai devreme.

Statele de personal avizate, nu şi cele de plată!

Nu este normal să avizezi statele de personal, iar apoi să refuzi avizarea statelor de plată, spun dascălii. Se vehiculează ideea că Daniel Mocioi, cel care a avizat statele de personal, ar urma să fie sancţionat din acest motiv. „Ce să am cu adjunctul? Îl sancţionez?! N-am sancţionat pe nimeni în cinci ani şi jumătate de când sunt inspector general. Şi nu am de gând să sancţionez”, a comentat sec Ion Işfan.

Vizualizări: 2,469

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: