Stații și privații (cu aplecare spre cazul Pandurii)

Acum vreo două luni am avut o discuție amuzantă cu unul dintre acționarii de la CS Universitatea Craiova, care mi-e amic. L-am întrebat ce face și omul mi-a zis: ”Mă duc să văd meciul dintre cele două echipe la care bag bani”. N-am înțeles care era a doua, așa că mi-a explicat. Omul locuiește undeva pe ”raza comunei” Voluntari, așa că, din calitate de plătitor de impozite la ograda lui Pandele, poate fi considerat, într-adevăr, și investitor la Voluntari.
Acum, când Pandurii s-au jucat de-a neprezentarea tot la Craiova, mi-am amintit episodul și m-am gândit la voi, ceilalți investitori în fotbal, cei din Gorj. La noi, de fapt, că dacă stau să mă gândesc și eu tot pe Gorj am buletinul, încă. La noi, deci, și la echipa noastră tristă. Știu că PSD-iștii distrug cam orice din cauza nepriceperii și-a faptului că pun politruci la conducerea unor fenomene pe care nu le înțeleg și știu că mulți oameni din Târgu Jiu spun că asta s-a întâmplat și la fotbal. Pe de altă parte, scuzați-mă că vă spun, dar eu cred că nu ar trebui să mai existe echipe de club plătite cu bani de la stat. Sau, în orice caz, nu la acest nivel. Nu și când statul este unul în care copiii mor de foame, în care medicii lucrează 36 de ore pe tură pentru că nu sunt suficienți în spitale (și ăia care sunt, sunt plătiți mizerabil), în care profesorii sunt umiliți și izgoniți. Îmi pare rău, dar chiar mi se pare scandalos ca Sânmărtean (am luat doar un exemplu care știu că-i bine plătit, nu dați cu parul) să primească 10.000 de euro pe lună din buzunarul nostru, când acei bani s-ar putea duce la oameni care chiar au nevoie de ei sau la oameni care chiar muncesc din greu pentru mult mai puțin.
În plus, să ai un stat care să concureze cu celelalte echipe, private, din fotbal, este complet nenatural și anormal. Iar exemplul din primul paragraf este doar unul dintre argumentele pentru care o Ligă I în care trei sferturi dintre echipe sunt susținute din banii statului, iar restul de un sfert de niște fraieri de privați este o competiție care nu ar trebui să aibă loc. Uitați-vă și ce se întâmplă la juniori, unde fraierul de Hagi se bate cu TOT statul român, deoarece rivalii lui din competițiile de copii sunt centre de excelență în care se pompează bani de la FRF. Același FRF care face convocările la Naționalele mici și le face PE PILE, pur și simplu, drept dovadă rezultatele catastrofale din ultima vreme (Naționala under-17, formată în principal din copii slabi de la centrele de excelență, a fost învinsă pe linie acasă, luând bătaie inclusiv de la Azerbaidjan).
Ai fotbal competitiv, vine lumea la meciuri, e interesată, dă bani ca să vadă jucătorii ăia? Perfect. Atunci cu siguranță vei convinge un om cu bani să vină și să investească. Lui Gigi Becali, de pildă, fotbalul i-a adus mai mulți bani decât imobiliarele, deja. Deci dacă Pandurii va fi preluată de un investitor potent, ar fi minunat. L-aș lua și pe tatăl lui Sânmărtean la echipă, nu doar pe Sânmărtean. Dar dacă tu ai o echipă neinteresantă pe care vrei s-o plătești din banii unor oameni care numai de venit la meciuri n-au chef, asta nu mi se mai pare normal. Sportul nu e nicicum la baza piramidei lui Maslow. Să ne vedem de priorități, așadar, și să spunem adio sportului care căpușează statul, adică tot pe noi, mai ales atunci când acel sport nu oferă satisfacții nimănui.

Vizualizări: 430

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: