Ștefan (M. Energiei): Este nevoie să ne întoarcem privirea spre producătorii clasici de energie

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, gorjeanul Constantin Ştefan, a fost prezent la conferinţa "Modelul de piaţă în domeniul energiei electrice: funcţionalitate şi posibile amendamente", organizată miercuri de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi Electrica Furnizare, în parteneriat cu AFEER, ACUE, HENRO şi IRE.

Conferinţa s-a desfăşurat în contextul diverselor crize care au impactat atât societatea românească în ultimii ani, cât şi domeniul pieţelor de energie electrică.

"Este nevoie să ne întoarcem privirea spre producătorii clasici de energie şi, în acest scop, există deja un plan de reorganizare pe termen mediu la Complexul Energetic Oltenia, prin dezvoltarea a opt parcuri fotovoltaice in situ, prin diversificarea producţiei de energie electrică, respectiv dezvoltarea unui bloc cu o putere instalată de 750 MW, a unui bloc energetic pe gaz la Işalniţa de 475 MW şi un bloc de aproximativ 850 MW la Turceni, împreună cu Işalniţa", a spus Constantin Ştefan, secretar de stat la Ministerul Energiei.

De asemenea, acesta a mai menţionat că trebuie continuate investiţiile în capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile şi că la Ministerul Energiei au fost iniţiate demersurile pentru elaborarea Strategiei Naţionale privind producerea energiei din hidrogen.

Trei provocări importante au fost remarcate pentru pentru operatorii de distribuţie: reducerea consumului propriu tehnologic, măsurarea energiei electrice integrarea la reţeaua electrică a producătorilor şi consumatorilor de energie (prosumatorilor).

"Avem nevoie de studii clare care să ne arate cum reuşim să parcurgem perioada de tranziţie energetică în condiţii de stres, ce putem să ne asumăm şi ce proiecte ar trebui să fie susţinute. Este o obligaţie pentru toţi specialiştii din sectorul energetic, să punem pe masă studii clare prin care să se definească un portofoliu de proiecte strategice pe care să le susţinem printr-o modificare legislativă, care să facă posibilă accelerarea acestora", a subliniat Corina Popescu, CEO Electrica SA.

Vizualizări: 1,613

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: