Ştevia este indicată pentru detoxifierea organismului

Printre mult apreciatele plante de primăvară la noi, ştiute de pe vremea bunicilor, ştevia este o plantă dulce-acrişoară şi ocupă un loc bine-meritat în bucătăria tradiţională. Valoarea sa nutritivă este completată cu succes de calităţile curative şi medicale prin bogăţia de vitamine, săruri minerale, proteine, fibre.

Ştevia, denumită popular măcriş de grădină, este o erbacee perenă foarte frecventă în flora spontană din România. Creşte sălbatică şi liberă pe marginea drumurilor în toată Europa. Este originară din Austria inferioară, unde este cultivată ca plantă culinară.

Substanţe active importante sunt: în cantitate semnificativă vitamina C, dar şi A, E şi K, acid tartric, acid oxalic (oxalaţi), săruri minerale – potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc-, proteine, fibre. Valoare medicinală au, mai ales, rădăcinile, care se recoltează toamna, atunci când perioada de vegetaţie a încetat, precum şi seminţele.

Ştevia este o plantă specifică bucătăriei est europene, consumată mai ales primăvara, când frunzele sunt tinere şi când acidul oxalic se găseşte în cantităţi mai mici în plantă. În bucătăria noastră tradiţională, se folosesc frunzele tinere mai ales în ciorbe, în plăcinte, omlete, ca foi pentru sarmale sau înnăbuşite asemeni spanacului.

Ele pot fi consumate crude, în salate sau pot fi conservate prin uscare, congelare sau puse la borcan cu sare şi adăugate ulterior la diferite mâncăruri. Preparatele din ştevie, în forma lor naturală, nefiartă, au proprietăţi depurative, diuretice, tonice. Consumul de ştevie este indicat, cu precădere, în lunile de primăvară, pentru detoxifierea organismului. Prin proprietăţile sale depurative, ştevia curăţă organismul de toxinele adunate în decursul iernii.

Consumul de ştevie stimulează energia mentală şi fizică, fiind totodată o barieră împotriva bacteriilor care provoacă cariile dentare. Este o plantă care ne ajută să eliminăm lichidul de prisos din corp, ne scapă de oboseala minţii şi a trupului. Este recomandată şi în restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizantă.

Pentru că are o valoare energetică redusă, ajută la scăderea în greutate datorită proprietăţilor sale de reglare a nivelului de zahăr din sânge, dar şi a nivelului colesterolului.

Vizualizări: 1,681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: