Stimulente pentru angajarea persoanelor defavorizate

Aproximativ 350 de angajatori au primit stimulente din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj pentru că au angajat, anul trecut, absolvenţi şi şomeri. De prime au beneficiat şi peste 150 de persoane care şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mare de casă ori şi-au schimbat domiciliul.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj va acorda şi anul acesta facilităţi persoanelor fizice şi juridice pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor şi a şomerilor. Potrivit legii, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor angajaţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent: 500 lei, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;  600 lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal şi 750 lei, pentru absolvenţii de învăţământ superior. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, pentru 18 luni. Pentru a beneficia de aceste stimulente, angajatorul trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM Gorj. Acesta va fi obligat să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor încadraţi cel puţin 3 ani.

Facilităţi sunt acordate şi persoanelor care încadrează şomeri cu vârste de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale. Potrivit conducerii AJOFM Gorj, anul trecut, la nivelul judeţului, aproximativ 350 de angajatori au beneficiat de facilităţi. „Pe parcursul anului 2012, AJOFM Gorj a acordat facilităţi pentru 348 de angajatori. Majoritatea au încadrat în muncă şomeri cu vârsta de peste 45 de ani şi absolvenţi. Doar zece dintre angajatori au încadrat persoane susţinătoare de familii monoparentale”, a declarat Romeo Chiriac, şeful AJOFM Gorj.

Şomeri cu prime de 3500 de lei la încadrare

Anul trecut, peste 150 dintre şomerii indemnizaţi de AJOFM Gorj au beneficiat de prime cuprinse între 1000-3500 de lei la încadrarea în muncă. Asta în condiţiile în care şi-au găsit serviciu la 50 de kilometri departe de casă ori şi-au schimbat domiciliul pentru locul de muncă. „În anul 2012, un număr de 33 de şomeri indemnizaţi au beneficiat de câte o primă în cuantum de 1000 de lei pentru că s-au încadrat în muncă la peste 50 de kilometri departe de casă. Pe lângă aceştia, alţi 128 de şomeri au primit câte o primă de instalare în valoare de 3500 de lei pentru că şi-au schimbat domiciliul pentru locul de muncă”, a precizat Romeo Chiriac. Astfel, persoanele care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, deci inclusiv absolvenţii, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 kilometri de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării. De asemenea, persoanele care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: