Străinii caută fructe din Gorj. „Am cerere mai mare decât oferta!”

Suntem la final de primăvară şi, deja, străinii au pus ochii pe fructele româneşti. Ţările europene unde agricultorii de la noi livrează fructe deja fac comenzi şi, la mure, de exemplu, cererea e mai mare decât oferta. „Nici nu s-au copt murele şi eu am toată producţia vândută”, ne-a spus Guzman Aparicio, spaniolul care face agricultură în Gorj de aproape două decenii.

 

Guzman Aparicio a devenit cunoscut la noi pentru cultura de şofran pe care a înfiinţat-o în comuna gorjeană Bustuchin. S-a extins apoi şi cu o plantaţie de muri. Tot ce produce pe dealurile din Bustuchin ajunge în toată Europa, inclusiv la el acasă, în Spania. „Străinii apreciază foarte mult ce producem noi aici pentru că murele au gust de mure, au gust adevărat. Legumele, fructele româneşti sunt cele mai bune din Europa. Aici, în România, încă se mănâncă bio, se mănâncă mult mai bine faţă de ale ţări. Din acest motiv, străinii caută fructele şi legumele de aici. Solul este foarte bun. Nu stropim cu nimic”, a spus spaniolul.

 

Cât priveşte murele, deja producţia este vândută. „Totul este vândut. Nici nu au înflorit murii, că noi avem totul vândut. În Spania, Italia, Austria, Franţa, în toată Europa trimitem mure. Sper să nu avem secetă, să fie producţie bună. Este foarte mare cererea, depăşeşte oferta. Voi căuta şi parteneriate cu alţi agricultori din zonă, a mai spus Guzman.

 

Tot ca să dezvolte agricultura şi să sprijine oamenii din zonă, a investit şi într-un depozit de fructe şi legume, pe care l-a realizat tot în Bustuchin.

Galerie foto


Vizualizări: 2,745

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: