Strigăt de alarmă: Dacă parlamentarii nu se trezesc, nu mai apucăm pensia

Patru salariați ai Complexului Energetic Oltenia au murit în ultimele săptămâni, unii la serviciu, alții în drum spre casă sau acasă. Toți în jur de 50 de ani și toți au murit subit. Ion Popescu, președintele Sindicatului Renașterea de la Cariera Jilț Sud, spune că mulți mineri și energeticieni nu vor mai apuca pensia, dacă parlamentarii nu reduc vârsta de pensionare.

Reporter: Au fost patru decese în câteva săptămâni. Care este mesajul dvs. ca lider sindical?

Ion Popescu: Da, au fost patru decese, dintre care două la noi, la Jilț Sud. Mesajul meu este pentru parlamentari, dacă nu se trezesc, nu mai apucăm pensia. Am cerut parlamentarilor să reducă vârsta de pensionare la 53 de ani.

Reporter: Sunt condițiile din carieră astăzi mai grele decât acum câțiva ani?

I.P.: Da. În ultimii ani, în lipsa investițiilor, este un stres continuu la serviciu. Nu sunt piese, nu avem siguranță la locul de muncă, nu sunt fronturi de lucru, dar ni se cere mereu să dăm cărbune, deși noi nu avem cu ce. De un an lucrăm și la acest program de 7 zile, programul este încărcat, iar sănătatea oamenilor este afectată.

Reporter: De ce nu se fac aceste investiții?

I.P.: Guvernanții au pus taxe peste taxe, nu mai sunt bani pentru investiții. Ei pun taxe pe companii să își plătească lor salarii și pensii speciale. Plătim 45% din cifra de afaceri pentru acele certificate de carbon, plus alte taxe, iar dacă rămâne o brumă de profit o ia tot statul, în loc să lase banii pentru investiții. În anii viitori va fi și mai rău, pentru că nu se mai fac investiții, iar riscul pentru salariați va fi tot mai mare. Din păcate, parlamentarilor nu le pasă.

Reporter: De ce spuneți că nu le pasă?

I.P.: Pentru că au mai fost făcute demersuri și anul trecut pentru a reduce vârsta de pensionare și nu au ținut cont de solicitările noastre când s-a făcut legea pensiilor. Poate acum, că urmează patru rânduri de alegeri, acum, în al 13-lea ceas, să se aplece și spre problemele noastre. Dacă vârsta de pensionare rămâne 57-58 de ani, vă spun cu mâna pe inimă că mulți dintre noi nu vom apuca pensia.

A consemant Roxana STOIAN

Vizualizări: 3,896

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: