Strivit de un utilaj de 20 de tone. A scăpat cu viaţă!

Pompierii şi medicii au reuşit să realizeze ieri la Bălăneşti o mică minune înaintea sărbătorilor de iarnă, scoţând în viaţă de sub un utilaj de 20 de tone un muncitor. Bărbatul conducea un compactor folosit la modernizarea drumurilor, iar la un moment dat l-a scăpat de sub control, după ce nu a mai avut frâne. Utilajul s-a răsturnat pe coastă în jos şi l-a prins în cabină pe angajatul care îl manevra, acum omul putând spune că s-a născut a doua oară.

Accidentul a avut loc pe un drum din Bălăneşti, pe raza satului Blidari, acolo unde mai mulţi muncitori lucrau în această perioadă la compactarea terenului pentru ca, în iarnă, gropile să fie cât mai puţine, drumul nefiind asfaltat.  Locul în care lucrau muncitorii se afla în vârful unui deal, ceea ce a făcut ca, la un moment dat, compactorul de peste 20 de tone să poată fi scăpat uşor de sub control. Sătenii care s-au nimerit pe la poartă în acel moment spun că doar au apucat să vadă utilajul mergând liber pe coastă în jos, după câteva sute de metri auzindu-se o bufnitură puternică.

prins_sub_concasor

„Când trecu pe lângă mine avu o viteză de neînchipuit. Eram la poartă şi cred că nu mai avea direcţie. Nu mai avea cum să vireze, din ce îmi dau seama, şi uite că se răsturnă. Dădu în stâlpul de curent, îl scoase din pământ şi se răsturnă după aia. Dacă nu se dădea cu roţile în sus aici şi dacă nu se oprea urma coasta aia de vreo 30 de metri. Vă daţi seama ce se întâmpla dacă se rostogolea după ce se răsturnă?”, a spus un localnic.

Ajutor cu parii

Când au văzut ditamai utilajul cu roţile în sus oamenii din Blidari s-au gândit la ceea ce putea fi mai rău. Au venit lângă utilaj pentru a vedea dacă pot să dea o mână de ajutor, apelul la 112 făcându-se foarte greu, în zonă neexistând semnal pentru telefoanele mobile. „Am sărit să ajutăm, am adus pălugi ca să ne ţinem la el să nu o ia la vale. N-am putut însă să-l scoatem pe bietul om. Era prins jumătate în afară şi jumătate în interior. Are picioarele între fiare”, a declarat un bărbat din sat, alţi localnici menţionând că pe coasta respectivă au loc frecvent accidente de acest gen, dar nu de  asemenea gravitate.

prins_sub_concasor_1

Primarul Ovidiu Pungan a venit în grabă la locul accidentului pentru a vedea şi el ce s-a întâmplat, mai ales că ştia că se lucrează în zonă. Şantierul era însă la un kilometru distanţă şi nici măcar edilul nu ştie ce căuta compactorul pe coastă în jos. „Nu îmi pot imagina ce căuta acest minicompactor pe aici pentru că punctul său de lucru e mult mai încolo, la un kilometru distanţă. O fi mers la vreun magazin să ia ceva, o fi fost la cumpărături, nu am nici cea mai mică ideea despre cum a ajuns el aici. Chiar şi dacă a rămas fără frâne nu avea ce să caute pe aici, repet”, a declarat edilul.

Salvat la timp

Două echipaje de descarcerare a trimis ISU Gorj la faţa locului, plus ambulanţe SMURD şi de la Salvare, după două ore şi jumătate muncitorul fiind scos în viaţă de sub tonele de fier prăbuşite peste el. În tot acest timp salvatorii au ancorat utilajul cu cabluri inclusiv de una dintre maşinile de intervenţie, dar şi de o macara adusă în zonă pentru a ridica autocompactorul. Macaraua nu a făcut însă faţă celor peste 20 de tone ale utilajului şi, ca urmare, varianta ridicării acestuia de la sol a fost abandonată până după scoaterea bărbatului de sub grămada de fiare.

prins_sub_concasor_2

Cazmalele unor localnici s-au dovedit a fi mult mai eficiente. Cu ele pompierii s-au apucat să dea la o parte pământul de sub utilaj, făcându-şi mai mult loc de manevră şi reuşind în cele din urmă să îl scoată teafăr de acolo pe muncitorul din Bumbeşti Jiu. „A fost un efort deosebit depus de către colegii mei, precum şi de celelalte forţe chemate la faţa locului. Am reuşit să îl scoatem de sub utilaj pe bărbatul prins acolo şi, la o primă evaluare, acesta prezintă traumatisme la membrele inferioare, urmând să fie transportat la spital”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Mihai Avramescu.

Anchete

Muncitorul va rămâne internat la spital în perioada următoare, între timp fiind demarate diverse anchete menite să stabilească împrejurările în care s-a produs accidentul de ieri. Evenimentul este accident de muncă, la Blidari ajungând reprezentanţi ai firmei care le-a făcut muncitorilor de pe şantier instructajul în privinţa normelor de protecţie a muncii. Firma la care lucra bărbatul este Euroconstruct, nume regăsit şi pe utilajul răsturnat, aceasta subcontractând însă lucrarea de la o altă firmă, acum poliţiştii fiind cei care vor trebui să clarifice toate împrejurările în care a fost posibilă întâmplarea de ieri.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: