Subalternii lui Ponta nu au voie să-l atace pe Traian Băsescu

Acordul de pace semnat de premierul Victor Ponta cu preşedintele Traian Băsescu este mai mult decât interesant, oricând de mult s-a străduit Ponta să convingă presa că „nu e nimic interesant acolo”. Ei bine, nu numai cei doi trebuie să-şi vorbească politicos, ci şi subalternii şi colegii de partid. Cum teoretic Băsescu nu are partid, înseamnă că pesediştii trebuie să fie atenţie cu atacurile la preşedinte. Deja în emisiunile televizate de ieri, reprezentanţii PSD vorbeau despre „domnul Băsescu”. În schimb, Crin Antonescu a spus că el poate să vorbească aşa cum vrea.

Conform acordului, adresarea între părți este strict reglementată. Adresarea se va face la plural, cu numele complet și funcția, iar excesele din partea altor membri ai Guvernului sau Președinției vor fi temperate de cei doi lideri. "Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi la adresarea la plural. Ele se vor abţine în a încuraja abordări diferite la nivelul structurilor pe care le reprezintă şi vor sancţiona excesele şi ieşirile publice ale colegilor de partid sau angajaţilor care exced această regulă de comportament, bun simţ, decenta  şi politeţe", prevede textul.

Conform textului, "părţile se angajează, de asemenea, să evite expresiile dure, atacurile de orice fel. Ele se vor abţine de la expunerea publică a temelor nediscutate şi vor conveni termene concrete, asumându-şi celeritatea în discutarea temelor solicitate de o parte sau alta şi de formulare a unor răspunsuri şi poziţii. La expirarea termenelor limita convenite, abordarea publică a acestor teme şi lansarea lor în dezbatere este o opţiune deschisă".

Băsescu este „decidentul final” al şefilor din justiţie

Potrivit documentului semnat de președinte și premier, Traian Băsescu stabilește cine va fi numit în funcția de procuror General și în funcția de procuror-șef al DNA. ”Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final. În această materie se înscriu: numirea Procurorului General, Procuror şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atribuţii constituţionale ale Preşedintelui şi ale Guvernului”.

Cei doi se angajează să coopereze pe următoarele domenii comune: elaborarea politicii externe şi cooperarea cu MAE, elaborarea politicii în cadrul UE şi cooperarea cu MAEur şi MAE, numirile de generali și ambasadori, numirea Procurorului General, Procuror şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atribuţii constituţionale ale Preşedintelui şi ale Guvernului, temele de politica internă cu incidență în sfera securităţii naţionale.

De asemenea, Ponta și Băsescu se angajează să implementeze cele patru coduri din Justiție și Legea micii reforme în justiție și să realizeze următoarele legi: noua lege a Sănătății, reorganizarea administrativă - regionalizare, reforma electorală și revizuirea Constituției.

Preşedintele şi premierul îşi asumă „principii şi valori comune”

Documentul prevede, la capitolul "Principii şi valori comune", "elemente ce nu vor fi alterate direct sau indirect de nicio iniţiativă a părţilor": apartenenta României la NATO şi UE, Parteneriatul Strategic cu SUA, regulile europene ale competiţiei şi economiei de piaţă şi ale democraţiei sunt intangibile, securitatea României, inclusiv sustenabilitatea instituţiilor responsabile, independența Justiţiei şi supremaţia legii.

La acest din urmă punct, părțile se angajează că "instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu mai trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate". Ponta s-a angajat, de asemenea, sub semnătură, să respecte "prevederile Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale".

Numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide și introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului general şi a procurorului şef al DNA sunt de asemenea conținute în text. Semnatarii se mai angajează "să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept şi a celor cuprinse în angajamente externe, de natură financiară şi politică, optând să coopereze în poziţiile comune faţă de FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc".

ANEXE

Ponta a fost întrebat de Viorel Hrebenciuc dacă acordul cu Băsescu nu are anexă. "Nu am anexă, ce anexe, iar începeţi? Iar vă ia presa în serios, pe bune", i-a replicat Ponta, râzând. Ponta i-a spus lui Hrebenciuc că partidul s-a schimbat şi că s-a făcut o negociere şi fără acesta. "Ei, vedeți că se poate", a comentat Hrebenciuc.
OPINIE

"Presa va fi foarte dezamăgită de textul acordului de pace dintre preşedinte şi premier că nu-i nimic acolo. O să citiţi acolo doar o frază interesantă, că între preşedinte şi prim-ministru trebuie să se vorbească doar la persoana a II-a plural, să nu se folosească epitete şi să nu folosim comparaţii cu regnul animal", a spus Victor Ponta.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: