Submarin francez, descoperit după 50 de ani de la dispariţie

Un submarin francez, care s-a scufundat cu toţi membrii echipajului la bord, a fost găsit după 50 de ani de la dispariţie. Epava submarinului La Minerve, dispărut în 1968 cu 52 de oameni la bord, a fost descoperit în largul oraşului-port Toulon.

După o serie de încercări nereuşite, marina franceză a localizat epava submarinului dispărut în urmă cu peste 50 de ani, relatează The Guardian. Submarinul francez "La Minerve" a dispărut în ianuarie 1968 şi a fost descoperit în largul oraşului Toulon la o adâncime de 2.370 de metri. La 27 ianuarie 1968, submarinul militar se afla într-un exerciţiu la aproximativ 45 de kilometri de Toulon şi s-a scufundat în doar patru minute. În pofida operaţiunilor de salvare care au fost întreprinse atunci, epava nu a putut fi localizată.

În octombrie anul trecut, familii ale celor dispăruţi de la bordul submarinului au lansat un apel pentru reluarea căutărilor. De la anunţul făcut la începutul anului, privind reluarea operaţiunilor de căutare, specialiştii s-au axat pe identificarea zonei în care era cel mai probabil să fie găsită epava. O serie de date au fost revizuite în baza cunoştinţelor ştiinţifice actuale şi astfel s-a localizat epava submarinului.

″Tocmai am găsit epava submarinului La Minerve. Este un succes, o uşurare şi o performanţă tehnică. Mă gândesc la familiile care au aşteptat atât de mult acest moment”, a anunţat  ministrul francez al Armatelor, Florence Parly.

Epava a fost localizată în Marea Mediterană, la 45 de kilometri de Toulon, la o adâncime de 2.370 de metri, de către nava americană Seabed Constructor, care a sosit în zonă marţea trecută pentru a participa la căutări şi ale cărei drone au adus confirmarea vizuală a locului unde se află submarinul, a precizat un ofiţer superior al Marinei naţionale. Seabed Constructor, care aparţine companiei americane private Ocean Infinity, este cea care a găsit şi epava submarinului San Juan, care a dispărut cu 44 de bărbaţi la bord, în largul Argentinei, în noiembrie 2018.

Momentan nu se ştie cauza dispariţiei submarinului, incident care a făcut parte dintr-un lung şir de dezastre în care au fost implicate submarine militare în anii ’60.  Au fost presupuse multiple cauze pentru a explica acest accident: o avarie, o coliziune cu o barcă, explozia unei rachete, a unei torpile sau o defecţiune la tubul de aerare.

Vizualizări: 7,888

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: