Subvenții uriașe pentru termocentrale, blocate în contul PNI

Ministerul Economiei caută soluții să redistribuie subvenții de la Uniunea Europeană de 792,66 milioane lei, bani proveniți din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate gratuit României și destinați inițial modernizării mai multor termocentrale din țară.

Banii nu au fost folosiți, autoritățile nu explică de ce, ci doar că se încearcă să se creeze un fond controlat de minister și care să fie folosit în scopul "sprijinirii operatorilor din sectorul producerii energiei pentru investiții ce vor contribui la atingerea țintei de reducere a emisiilor".

Planul Național de Investiții (PNI) a debutat în 2013 și viza inițial subvenționarea a 29 de proiecte de modernizare. Statul a semnat contracte de finanțare pentru numai patru dintre acestea, respectiv centrala Brazi a OMV Petrom, noua centrală de la Iernut a Romgaz și două blocuri de producție (de la Ișalnița și Rovinari) ale Complexului Energetic Oltenia.

Potrivit unui document guvernamental, "În perioada 2013-2019, în contul PNI s-a acumulat suma de 1.616.887.769,87 lei, reprezentând contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate și plătite pentru perioada 2013-2019. (...) coroborat cu valoarea totală deja angajată a fi rambursată în baza celor patru contracte de finanțare încheiate, în sumă de 824.219.082,10 lei, rezultă că la finalul anului 2020 în Contul PNI rămâne un excedent al fondurilor aferente finanțării nerambursabile în suma de 792.668.687,77 lei".

Cum nu se mai pot încheia alte contracte de finanțare, fie banii vor fi transferați la Administrația Națională pentru Mediu, fie vor fi distribuiți celor patru proiecte finanțate deja, în sensul măririi procentului subvenționat, fie va fi creat un fond la minister din care vor fi finanțate proiecte de reducere a emisiilor, dar asta numai cu avizul Consiliului Concurenței și a forurilor europene, aproape imposibil de obținut. (A.A.)

Vizualizări: 3,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: