Subvenţiile agricole de milioane de euro, ignorate de gorjeni

Gorjenii care intenţionează să acceseze fonduri pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere mai au la dispoziţie încă două săptămâni. Termenul de depunere a proiectelor pe Măsurile 123 şi 121, care expira vineri, s-a prelungit până pe data de 15 februarie. Deşi sesiunea a început la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, până în momentul de faţă, la nivelul judeţului Gorj nu s-a depus nici un proiect.

Termenul pentru depunerea proiectelor pe Măsurile 123 şi 121 a fost prelungit pentru a doua oară în decurs de mai puţin de o lună. Iniţial ambele sesiuni au fost programate pentru perioada 26 noiembrie 2012-18 ianuarie 2013, ulterior s-a decis prelungirea până pe 1 februarie, iar acum are loc o nouă prelungire până pe data de 15 februarie 2013 întrucât se pare că la nivel naţional nu au fost depuse proiecte care să acopere fondurile disponibile.

Oamenii sunt reticenţi la cele două Măsuri întrucât acestea vizează confinanţări. Până la sfârşitul săptămânii trecute, la nivelul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj nu a fost depus nici un proiect. Cu toate acestea, conducerea instituţiei estimează că vor fi depuse aproximativ 10 proiecte. „Vineri, ora 14.00, trebuia să încheiem sesiunile pentru depunerea proiectelor pe Măsurile 123 şi 121, însă termenul s-a prelungit cu încă două săptămâni. Până în momentul de faţă, la nivelul judeţului Gorj, nu a fost depus nici un proiect. Cu toate acestea ne aşteptăm să înregistrăm 7-8 proiecte pentru că oamenii au venit şi s-au interesat în legătură cu documentele ce trebuie depuse”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul OJPDRP Gorj.

Fonduri de milioane de euro

Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul Măsurii 121 este de 1,6 milioane de euro. Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” are ca obiective introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei, ajustarea profilului, nivelului şi calităţii producţiei la cerinţele pieţei, inclusiv a celei ecologice, precum şi producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, adaptarea exploataţiilor la standardele comunitare, creşterea veniturilor exploataţiilor agricole sprijinite precum şi sprijinirea membrilor grupurilor de producători sau ai altor forme asociative în vederea încurajării fenomenului de asociere. În ceea ce priveşte Măsura 123 suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect este de 3 milioane de euro.

Măsura 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” are ca obiective principale introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agricole şi forestiere competitive şi adaptarea întreprinderilor la noile standarde comunitare, atât în etapa de procesare, cât şi în cea de distribuţie a produselor obţinute. De asemenea, măsura mai are ca obiective îmbunătăţirea veniturilor întreprinderilor sprijinite prin creşterea valorii adăugate a produselor agricole, precum şi creşterea eficienţei economice a activităţii microîntreprinderilor, prin dezvoltarea şi modernizarea echipamentelor, proceselor şi tehnologiilor de prelucrare.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: