Cazare gratuită pe Transalpina. În ce condiții!

Turiștii dornici să încerce o experiență de neuitat sunt invitați la stână, pe Transalpina. Acolo, cazarea este gratuită, dar oaspeții trebuie să se mulțumească să doarmă pe paturi de paie și în condiții ca în transhumanță. Doritori au fost deja. "Sunt foarte impresionați, că a doua zi vin cu noi să vadă cum se mulg oile, cum se face brânza și apoi mâncarea", a mărturisit băcița Mărioara Babu, proprietara stânei.

O noapte la stână nu costă nimic, dar condițiile nu sunt ca la hotel. Turiștii care își doresc o astfel de escapadă dorm pe paturi vechi de lemn, pe saltele de paie și fără curent electric. „Experiența este unică pentru cine vrea. Noi nu le luăm bani. Am avut curioși. Au dormit aici. Au văzut apoi cum se mulg oile, cum se fac brânza. Stâna noastră nu este doar ceva comercial, este o stână tradițională, de familie, unde doritorii pot să vină, să doarmă, să încerce cojoacele și să mănânce din bucatele noastre”, a mărturisit băcița Mărioara Babu. „Sunt curioasă cum ar fi să dorm aici. Am încercat doar cojoacele până acum și mâncarea. Este foarte bună, tradițională”, a spus o turistă.

Stâna a fost transformată într-un mic muzeu, cu piese vestimentare vechi și de un secol, dar și războaie de țesut din timpuri aproape uitate. „Toți sunt impresionați când vin aici. Se simt ca la muzeu. Noi le dăm și posibilitatea să încerce costumele. Sunt costume foarte vechi, de peste 100 de ani. Le dăm voie să le încerce, să facă fotografii. Au, de asemenea, și cojoacele de afară pe care le pot proba. Sunt foarte căutate, mulți turiști fac selfie-uri cu cojoacele și le țin și de cald pentru că la munte e mai frig acum”, a mai spus băcița.

Cât privește preparatele, turiștii au de unde alege. „Avem tradiționalul bulz ciobănesc la grătar, cu brânză de burduf în interior, pastramă de oaie, cârnăciori de porc, de vită. Tocanul de oaie, produs tradițional și cel mai căutat, la ora actuală, pe Transalpina. Se mănâncă foarte bine”, a mai spus Mărioara Babu.

Pentru cine caută o cameră cu toate condițiile are de unde alege. Se poate caza în Rânca sau în Obârșia Lotrului. O cameră pornește, în această perioadă, de la 160 de lei și, în funcție de condițiile dorite de turiști, poate ajunge la 300 de lei.

Galerie foto







Vizualizări: 3,377

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: