Suspendare în masă a proceselor privind primele profesorilor

Sute de profesori din Gorj au intentat procese pentru acordarea unor drepturi salariale restante şi a primelor de vacanţă, dar acum aceste procese sunt temporar sistate. Decizia a venit pe neaşteptate de la Ministerul Justiţiei, dar sindicaliştii nu au primit şi explicaţii pentru suspendarea proceselor.

Gheorghe Câlniceanu, preşedintele FSLI Gorj, se arată nemulţumit de acest lucru: „Nu ştiu de ce au luat o astfel de hotărâre, nu ne-a dat nimeni nicio explicaţie, cert este că a intervenit cineva pentru a se ajunge aici. Eu consider că nu este deloc bine să suspenzi procese în masă”. S-a ridicat, ca de obicei, problema lipsei banilor la bugetul consiliilor locale. Cele mai multe primării spun că nu au bani pentru a plăti primele de vacanţă, aşa că nu mai are rost derularea proceselor. Au fost şi cazuri, foarte puţine, ce-i drept, când primarii au spus că procesele pot avea loc, deoarece au bani să achite sumele datorate.

Majoritatea proceselor intentate aveau drept scop obţinerea primelor de vacanţă, care erau echivalentul a 6 salarii din perioada 2001-2006. Aproape toate şcolile din judeţ au recurs la procese şi au contractat un avocat care să le susţină interesele în instanţă, în speranţa că vor avea câştig de cauză, dar iluziile le-au fost spulberate recent prin anunţul făcut de Ministerul Justiţiei. Alte drepturi urmărite vizau acordarea tichetelor de masă, de care nu a beneficiat însă toată lumea, pentru că doar unele primării au dat tichete, în funcţie de buget. În privinţa tichetelor, sindicalişii se arată relativ sceptici şi afirmă că sunt slabe şanse să câştige aceste drepturi, chiar şi în instanţă.

Singurele procese câştigate de toată lumea au fost cele care au implicat profesorii cu o vechime de peste 30, 40 şi 50 ani, care au obţinut anumite sporuri salariale.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: