Tăcere în jurul unui morman de fiare 

Dacă nu vorbești nu există. Dacă nu te uiți nu există. Dacă te ascunzi nu exiști. Sunt cele trei maxime după care este condus Complexul Energetic Oltenia în această perioadă, de după catastrofa de la Pinoasa.

Un dezastru tehnologic, o dovadă a multor ani de neglijențe și nerespectare a tehnologiei, ani de zile de numire a unor oameni nepricepuți de către alții și mai nepricepuți.


După una dintre cele mai mari catastrofe tehnice care au avut loc la CE Oltenia, este în desfășurare cea mai mare lipsă de transparență, minimalizare și mai apoi acoperire a unei fapte. După acoperirea cu pământ a utilajelor, a început acoperirea șefilor. 

Au trecut șapte zile de când s-a surpat un deal în cariera Pinoasa, îngropând în pământ utilaje de mare capacitate, punând în pericol funcționarea viitoare a carierei. Printre țărână stau milioane de euro, cât valorează acele utilaje. 

CE Oltenia a declarat că retrăsese utilajele și că erau staționate de două săptămâni, însă deputatul Radu Miruță a demonstrat că s-a lucrat continuu și a fost extras cărbune.


Compania se bucură pentru că nu au fost victime, însă oamenii au fugit din fața zgomotului infernal produs de alunecarea de teren. Norocul salariaților a fost că la ora la care a fugit pământul se făcea schimb de tură. 


A mai transmis CEO că de vină este seceta, excluzând astfel analizarea respectării procedurilor de către directorii de pe zona minieră. 

Pandurul a încercat zile la rând să vorbească cu directorul de la Pinoasa, Grigore Borugă, ori cu directorul diviziei miniere, Constantin David. Sunt de negăsit.

Borugă își pregătește dosarul de pensionare, spun surse. La fel șeful de sector de la Pinoasa. 


Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat un raport care nu a fost publicat nici astăzi. Ulterior, pentru că se afla într-o vizită în Oltenia, el nu a avut încotro și a mers să fotografieze dezastrul de la Pinoasa. De obicei, ministrul nu lipsește din poze, dar de această dată s-a ferit să se pozeze cu mormanul de fiare și steril. 

Apoi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, el a vorbit despre stocurile de cărbune și a trasat noi sarcini de excavare și producție într-o companie care sângerează pe toate părțile. 

În luna august, angajamentul conducerii CEO este să atingă o producție de 130.000-140.000 tone, iar în septembrie să revină la nivelul de 170.000 tone/lună, a transmis ministrul. 


Tot el a anunțat că investițiile pe grupurile noi de gaze sunt în întârziere, că avem nevoie cărbune, dar că nu putem cere renegocierea planului de restructurare, acceptată și anunțată tot de Burduja, pentru că, ce să vezi, Transelectrica nu a realizat studiul de adecvanță promis acum un an.


Cireașa de pe tort a fost anunțul său la mișto, de tipul PS: începem probele pe grupul 5 la Rovinari Rovinari, prin care jignește inteligența oricărui muncitor de la CEO, care înțelege că după dezastrul de la Pinoasa sunt probleme și mai serioase cu producția de cărbune.


Pentru Burduja ar trebui inventat Ministerul Marketingului și al Bullshit-ului și ar putea, poate, să-și facă treaba bine. 

Vizualizări: 5,522

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: