Tăierea unui grup de la Rovinari înfurie energeticienii. "Nu o să fim niciodată de acord"

Energeticienii de la Rovinari nici nu vor să audă de închiderea unui grup energetic. Sindicalistul Manu Tomescu spune că ar fi fost de acord cu această propunere dacă ar fi apărut altceva în loc și a dat exemplu parcul fotovoltaic promis în zonă. „Nu au bătut nici măcar țărușul, dar ei spun că vom renunța la grupul trei”, a spus sindicalistul de la Rovinari.

În șase ani, Termocentrala Turceni va deveni istorie, iar cea de la Rovinari, cea mai performantă din cadrul Complexului Energetic Rovinari va rămâne cu doar două grupuri. Asta prevede ultima variantă de restructurare transmisă oficialilor de la Bruxelles. 

Propunerea a stârnit deja controverse în rândul angajaților. „Noi nu o să fim niciodată de acord și cred că orice sindicalist sănătos la cap nu o să fie de acord să tai un grup energetic. Mai ales noi, la Termocentrala Rovinari, nu o să fim niciodată de acord să ne taie grupul trei fără să pună nimic în loc. Suntem de acord dacă vedem parcul fotovoltaic cu cei 400 de mw în sistem. Atunci să taie grupul. Nu tai grupul înainte fără să pui nimic în loc, doar pe vorbe”, a declarat sindicalistul Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari.

Acesta a ținut să sublinieze că Termocentrala Rovinari este cea mai eficientă din țară și furnizează cea mai ieftină energie. Cu toate acestea, se va ciunti din producția acesteia fără să se pună ceva în loc.

Manu Tomescu a reamintit și faptul că grupul cinci încă nu este gata. „Avem cea mai performantă termocentrală din România, cu costul cel mai mic pe mw, și cu toate astea, nu avem grupul cinci gata și ne taie grupul trei. Să rămânem cu două. Gândiți-vă, la cele două poate să intervină o avarie, diferite defecțiuni. Și-au asumat în acel plan de restructurare că vor pune în loc un parc fotovoltaic care va pompa 400 de mw în sistem. Nu au bătut nici măcar țărușul, dar ei spun că vom renunța la grupul trei. Grupul cinci nu e gata. Practic, noi, din patru grupuri, rămânem doar cu două și avem mai departe Chișcani care ne-a adus numai pierderi”, a mai spus Tomescu, la Radio Infinit.

Compania se chinuiește să repare grupul cinci de la Rovinari de mai bine de cinci ani. Ultimele promisiuni care au venit din partea oficialilor au fost că grupul va fi gata la anul, dar în funcțiune va fi dat abia din 2023.

Vizualizări: 3,530

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: