Document: Rovinariul mai rămâne cu două grupuri pe cărbune. Turceniul e istorie!

Planul de restructurare ajustat al Complexului Energetic Oltenia prevede, negru pe alb, menținerea în funcțiune a doar două grupuri pe cărbune, și nu cinci, așa cum era propus inițial. Practic, Termocentrala Rovinari va rămâne cu două grupuri, iar Turceniul nu apare deloc în noul plan trimis Comisiei Europene.

Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 2021) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 2027)”, se arată în nota de fundamentare a OUG prin care a fost aprobat un nou ajutor de stat pentru companie.

În plus, operarea celor două unități de la Rovinari, după anul 2025, are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui mecanism de piață. „În absența unui astfel de mecanism, aceste unități nu vor opera, subiectul fiind în atenția Transelectrica, care își va actualiza asigurarea adecvanței sistemului energetic national în context regional. Această abordare va reprezenta a doua și ultima fază a planului de deacrbonare a combustibililor fosili în România”, se mai arată în document.

Deja, conducerea CE Oltenia a trimis notificări pentru închiderea unui grup pe cărbune la termocentrala Turceni și unul la termocentrala Ișalnița, a anunțat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al Directoratului CE Oltenia.

Compania are acum 11 grupuri funcționale și unul în modernizare, la Rovinari. Cele două grupuri de la Ișalnița se vor închide unul în acest an, celălalt în 2026. Cele două grupuri de la Craiova II vor fi externalizate în 2023, dar nici acestea nu vor rămâne pe cărbune. La Rovinari va fi închis un grup în 2023 potrivit planului de restructurare inițial, urmând să vedem când va fi închis al doilea. La Turceni, planul inițial era să se închidă un grup în acest an și unul în 2025, dar acum e pare că vor fi închise și celelalte două. În aceste condiții, devin istorie și carierele miniere din bazinele Motru și Jilț.

Galerie foto


Vizualizări: 5,771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: