Tânăra ciobăniță din Gorj, cu aproape două mii de oi

A pornit o afacere profitabilă cu doar cinci oi. La aproape 20 de ani distanță, familia Cherciu, din comuna gorjeană Crasna, se laudă cu aproape două mii de ori. A și investit în fermă circa 250 de mii de euro. De oi se ocupă și cele două fete ale familiei: Valeria și Ioana.

Ferma lui Ion Cherciu, din comuna Crasna, a început să se dezvolte în 2005. De la doar cinci oi. Acum este printre cele mai mari ferme de oi din întreaga țară. De bază între turme îi sunt cele două fiice ale sale, Ionela, de profesie inginer zootehnist, și Valeria, inginer de mediu.

Cele două n-au fugit de muncă și, printre oi, se simt cel mai bine. Ferma de ovine este compusă din două adăposturi pentru ovine care prevăd instalație solară fotovoltaică, instalație alimentare cu apă prin foraj, buncăre pentru cereale, jgheaburi și anexe pentru depozitat furaje.

Într-un interviu pentru revista „Lumea satului”, mezina familiei a mărturisit cum a luat ființă întreaga afacere care se dezvoltă cu fiecare an.

,,Totul a luat naștere în anul 2005 când bunicul din partea mamei, cioban din tata-fiu, s-a mutat la noi acasă și tatăl meu din dorința de a-l ține ocupat și să nu mai plece cioban pe la alți crescători de animale, i-a cumpărat 5 oi. Microbul pasiunii pentru o astfel e îndeletnicire a făcut să transformăm 5 oi într-o afacere de familie care cuprinde aproximativ 1800 de oi”, a mărturisit tânăra.

Suma investită până acum în ferma de oi se ridică la 250 de mii de euro. “Rasa pe care o deținem este tradiționala Țurcană, cea mai veche și cunoscută rasă de ovine din România. Investiția într-o astfel de afacere este de aproximativ 250.000€. Pe lângă microbul pasiunii care curge prin venele tatălui și dorința de a evolua și mai mult, vedem și vrem o fermă occidentală, o fermă modernă, construită la cele mai înalte standarde europene care să prevadă, un abator, un centru pentru colectare și îngrășare la capacitate mare și tehnologizare”, a mai spus Valeria Cherciu.

Sursă foto: Facebook.com/Lumea satului

Galerie foto




Vizualizări: 20,683

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: