Tara arde şi motanul se... piaptănă

Dan Voiculescu a ajuns acolo unde nu are curajul s-o spună cu voce tare, adică în prim-planul politicii mari. În lipsa lui Mircea Geoană, motanul Felix s-a văzut, în sfârşit, în poziţia celui de-al doilea om în stat, adică în poziţia înlocuitorului preşedintelui României în caz de... Doamne fereşte.

În loc să dea un chef pentru că i s-a îndeplinit visul, chiar dacă doar pentru câteva zile, s-a emoţionat ca o domnişoară la prima întâlnire, s-a zăpăcit, s-a fâstâcit şi n-a mai înţeles nimic din corespondenţa pe care trebuia s-o rezolve în litera şi spiritul legilor care-i conturează atribuţiile acestui post. Aşa se face că cererea preşedintelui Băsescu de convocare a Parlamentului într-o sesiune extraordinară pentru rezolvarea unor urgenţe legislative pentru care Europa stă cu biciul pe noi n-a putut fi descifrată de proaspătul înlocuitor al lui Geoană. Şi pentru că i s-au părut prea puţine legile asupra cărora Parlamentul reunit ar fi trebuit să se pronunţe, i-a scris preşedintelui cerând mai mult de lucru şi rugându-l să precizeze perioada în care doreşte, conform prerogativelor pe care le are preşedintele, să-i aducă pe parlamentari la serviciu.

Prima parte a lunii august, menţiune făcută de Băsescu în cererea iniţială, n-a putut fi localizată de Voiculescu între 1 şi 15 august, fapt pentru care, scrupulos din fire, a vrut să vadă dacă în concepţia  preşedintelui  luna  august are tot atâtea zile câte le ştia el. După ce a primit asigurări că într-adevăr prima parte a lunii august este situată în intervalul 1-15 august, sper ca preşedintele înlocuitor al Senatului să se fi liniştit, să-i fi trecut emoţiile, timiditatea  şi pudoarea domnişoarei aflată la prima întâlnire şi să se apuce de treabă. Nu de alta, dar dacă-şi va epuiza tot mandatul de preşedinte de Senat interimar cu lămuriri despre zilele lunii august riscă să rămână în istorie doar cu atât, iar eu ştiu că el poate mai mult!

Şi când spun asta mă gândesc la dorinţa lui ascunsă în sertarele Senatului care ţinteşte mult mai sus, adică la debarcarea celui căruia acum este nevoit doar să-i ceară lămuriri despre  câte zile are luna august! Pentru a nu se mai încurca în iţele calendarului, data viitoare când Geoană va mai pleca în vacanţă şi-l va lăsa la butoanele Senatului, Gabi dragă, cum îi place să-i spună doamnei Firea, poate-i va afişa pe perete un calendar în care decadele lunilor să fie bine evidenţiate să ştie omul de unde şi până unde ţin. Altfel, e păcat de hârtia folosită la corespondenţă.

Sau poate tocmai aici e şpilul, adică s-a prefăcut că nu înţelege şi cere lămuriri numai ca să poată semna o corespondenţă oficială cu numele său adevărat de... Dan Voiculescu. Personal îl prefer pe cel de „motanul Felix” pentru că este mult mai hazliu, exprimă o anumită şiretenie şi mă duce cu gândul la un proverb pe care l-am adaptat: Când pisica nu-i acasă, joacă motanul pe masă!

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: