Târg pentru elevi la mall. Şeful CEO caută viitorii angajaţi

Înghesuială mare sâmbătă la prânz la mall-ul din Târgu Jiu, sute de elevi din toate colţurile judeţului venind aici pentru a vedea ofertele de şcolarizare propuse de licee pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Mulţi dintre elevi au venit din mediul rural împreună cu părinţii sau cu alţi colegi, fiind aduşi în acest caz de microbuzele şcolare. Şeful CE Oltenia, Sorin Boza, a fost direct interesat de acţiunea Inspectoratului Şcolar.

Viitorii boboci de liceu au putut acum să afle care sunt noutăţile din planurile de şcolarizare ale liceelor din judeţ, unii dintre copii recunoscând că acum au aflat, de exemplu, că există licee la Turburea sau Bumbeşti Jiu. Cele de la Târgu Jiu nu mai aveau nevoie de prezentare, dar profilurile pe care le-au dezvoltat sau pe care le propun în premieră le-au stârnit curiozitatea absolvenţilor de generală. Astfel, un liceu din municipiu a mers pe două cărţi câştigătoare anul trecut şi, probabil, şi anul acesta. Este vorba despre un profil de tinichigiu auto şi un altul care formează viitoare angajate ale saloanelor de coafură-manichiură din oraş. „Pentru ambele calificări avem contracte de practică şi parteneri. Avem aceste secţii pentru că se cer pe piaţă. Vă spun că toate saloanele din oraş de abia aşteaptă să termine anul viitor prima promoţie de la manichiurist-pedichiurist. La fel e şi la cealaltă calificare. Anul trecut am avut prima promoţie şi cei mai buni au fost angajaţi încă de la început”, a menţionat directorul şcolii, Gabriela Comănescu.

Ideea organizării acestei burse inedite la mall i-a aparţinut inspectorului general Ion Işfan. I-a stat alături managerul CE Oltenia, Sorin Boza, el precizând că este direct interesat de acţiunea Inspectoratului Şcolar. Complexul Energetic Oltenia finanţează cu bani buni câteva clase care vor pregăti viitorii angajaţi ai companiei. „Este un proiect frumos pe care îl derulăm împreună cu Inspectoratul Şcolar. Am alocat un milion şi ceva de euro pentru următorii trei ani pentru ca 150 de copii să se specializeze în diferite meserii. E maximă nevoie de specialişti tineri pentru că vârsta medie la Complex e de 49 de ani şi sperăm să îi găsim aici”, a menţionat Boza.

Şeful Inspectoratului Şcolar a prezentat avantajele financiare pe care le presupune o astfel de opţiune pentru un absolvent de clasa a opta. „Sudori, lăcătuşi, strungari, maşinişti şi multe alte meserii. Pregătim specialiştii de care are nevoie CEO. Încercăm să popularizăm cât putem de mult avantajele pe care le au copii care optează pentru învăţământul profesional şi mai ales pentru cel dual, adică fac practica la agentul economic, la CE Oltenia. La şcoală fac partea teoretică. Un tânăr care merge în învăţământul profesional dual primeşte 400 de lei lunar, 200 lei de Guvern şi 200 de la agentul economic, CEO în cazul nostru, plus premii şi burse de merit, primesc şi casă şi masă dacă nu sunt din localitatea unde se înfiinţează clasa şi li se oferă şi rechizite gratuite, plus echipament de protecţie. După cei trei ani de cursuri, li se oferă loc de muncă şi cei 3 ani sunt echivalaţi cu ciclul inferior al liceului, după care se pot scrie în clasa a XI-a. În judeţ avem, în afară de cele cinci clase finanţate de CEO, alte 21 de clase de învăţământ profesional, care au, de asemenea, multe facilităţi de la alţi agenţi economici. Vorbim inclusiv de excursii şi burse pentru cei mai buni”, a menţionat Işfan.

Vizualizări: 1,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: