Peste o mie de copii cresc fără părinţi. Situaţie dramatică la Motru!

Situaţie îngrijorătoare în Gorj. Tot mai mulţi părinţi aleg să plece la muncă în străinătate, mânaţi de lipsurile din ţară. Îşi lasă copiii în grija bunicilor sau chiar a prietenilor apropiaţi. Aproape 1.200 de copii din judeţ se află în această situaţie, iar numărul cazurilor creşte an de an.

În cele mai multe situaţii, motivaţia plecării este tocmai aceea de a le oferi copiilor un trai mai bun şi un viitor mai sigur. Astfel, copiii rămân în grija celor în care au cel mai mult încredere, iar de obicei sunt bunicii.

Conform reprezentanţilor Direcţiei de Protecţie a Copilului Gorj, numărul copiilor lăsaţi în grija rudelor a crescut substanţial în ultimul an. „În baza datelor centralizate de noi, primite de la primăriile din judeţ, la nivelul anului 2017 existau 1.094 de copii cu un părinte sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. La nivelul trimestrului I al anului 2018, numărul a crescut la 1.195. Ca şi statistică, la nivelul anului 2017, pe localităţi, Motru avea 116 copii, Târgu Cărbuneşti - 103 şi Rovinari - 50. În  2018, trimestrul I, Motru se păstrează cu 116 copii pe primul loc, apare Târgu Cărbuneşti cu 95, în scădere, şi Tismana cu 71, în creştere”, a declarat Lucian Zălog, directorul adjunct al DGASPC Gorj.

Cele mai multe situaţii se înregistrează în mediul rural, 776, faţă de 419 cazuri de copii de oraş care cresc fără părinţi.

Obligaţi să notifice Protecţia Copilului

Părinţii care vor să-şi lase copiii în grija unei rude trebuie să îndeplinească nişte condiţii. Au obligaţia să notifice intenţia de a pleca la muncă în străinătate la serviciul de asistenţă socială al primăriei unde are domiciliul cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Notificarea va conţine numele persoanei desemnate să se ocupe de întreţinerea copilului. Confirmarea persoanei se face de instanţa de tutelă, adică de judecătoria de domiciliu. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, adică să fie rude de până la gradul IV, să aibă minimum 18 ani, dar şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.

„Instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an. Acordul persoanei căreia urmează să-i fie delegată autoritatea se exprimă personal în faţa instanţei, că este de acord să se ocupe de copil. Cererea care se adresează instanţei se face de către primărie, care mai întâi face o anchetă. Soluţionarea cererii se face în 3 zile de la depunerea acesteia la instanţă”, a explicat Lucian Zălog.

Vizualizări: 5,664

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: