Târgu Jiu: Afacerea beculeţelor de Crăciun „s-a aprins” la DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie instrumentează un dosar greu în care principalii actori sunt directori din Primăria Târgu Jiu, în frunte cu senatorul Florin Cârciumaru, fost primar. Dosarul vizează o serie de decontări fictive, dar şi contracte pe bani publici încheiate în afara legii. Totul a fost scos la iveală de un raport al ANAF făcut în 2016, la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, unde a fost depusă o sesizare penală, şi prezentat în conferinţă de presă de preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu.

Primăria Târgu Jiu a încheiat, în decembrie 2010, un contract cu Euro Audit Service din Târgovişte pentru lucrări de montare, demontare şi asigurarea iluminatului ornamental în preajma sărbătorilor de iarnă. Asta în ciuda faptului că primăria avea deja un contract cu o altă firmă, tot din Târgovişte, Romlux Lighting. Interesant este și faptul că Euro Audit a decontat 5.000 de ore de muncă pentru montarea ornamentelor, în opt zile, deși avea doar opt electricieni!

Contracte ilegale

Suspiciunea deputatului Vîlceanu este acea că Romlux făcea de fapt lucrările, iar Euro Audit deconta facturile. „S-ar putea ca aceste tranzacţii să fi fost fictive, adică altcineva presta serviciile, iar Euro Audit doar încasa. Asta pentru că situaţiile de lucrări şi recepţiile găsite la sediul Primăriei Târgu Jiu au altă dată faţă de situaţiile şi recepţiile găsite la sediul firmei”, a spus Dan Vîlceanu, preşedintele PNL Gorj.

Jaful ca-n codru reiese însă din deconturile pe care primăria le făcea firmei Euro Audit. Cu alte cuvinte, primăria a fost în stare să deconteze 80 de ore pe zi unui singur electrician. „Au fost acceptate la plată de către Primăria Târgu Jiu 5.111 ore pe o perioadă de opt zile. ANAF a mers la firma respectivă şi a descoperit că firma avea doar 8 electricieni care puteau să presteze munca respectivă, opt electricieni în opt zile au decontat 5.111 ore, practic un electrician a muncit 80 de ore pe zi! Mai mult decât atât, ca să poţi monta aceste ghirlande îţi trebuie utilaje, dar ANAF n-a găsit nici măcar un utilaj”, mai spune liderul liberal. Cert este că acest raport este executoriu şi trebuia pus în aplicare de la primirea lui. Potrivit liberalului şef, raportul a fost primit pe mandatul de interimar al lui Aurel Popescu, însă juriştii primăriei au cerut instanţei de la Craiova suspendarea executării lui, fapt respins de instanţă.

Au ţinut raportul ascuns

Raportul ajunge din nou în Primăria Târgu Jiu în jurul datei de 20 iulie 2017 şi trebuia pus în aplicare, însă actualul primar Marcel Romanescu n-a ştiut de existenţa lui. „Domnul primar habar nu a avut că acel document a ajuns în primărie. A aflat mai mult întâmplător în jurul datei de 6-8 august şi mai avea câteva zile şi se regăsea şi el într-o situaţie penală, pentru că dacă în 30 de zile nu face şedinţă de Consiliu Local să prezinte raportul, se va regăsi în aceeaşi situaţie penală de abuz în serviciu în care se regăseşte acum Florin Cârciumaru, Aurel Popescu”, a mai spus Vîlceanu. Prin urmare, vineri, 18 august, are loc şedinţă extraordinară de Consiliu Local în care se va prezenta respectivul raport. Una peste alta, Primăria Târgu Jiu a încheiat contracte cu Euro Audit Service de 3,2 milioane lei şi pentru că nu a plătit banii la timp, firma a câştigat în instanţă penalităţi de întârziere de încă 3,2 milioane lei.

ANAF indică vinovaţii

Raportul ANAF îi arată cu degetul şi pe principalii responsabili: Florin Cîrciumaru (fost primar), directorul economic Narcisa Cristea, Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului de Gospodărire Comunală, directorul tehnic Marius Ionescu şi secretarul Grigore Jianu. Contactaţi telefonic, directorii din Primăria Târgu Jiu au fost de negăsit.

Ce spune fostul primar

Primarul Florin Cârciumaru a precizat pentru adevarul.ro că nu putea să lase oraşul fără iluminat de sărbători: „Eram într-o situaţie în care nu puteam să las oraşul fără iluminat public ornamental. Instalaţiile respective sunt în depozitul primăriei şi au fost folosite an de an. (...) Verificările efectuate de ANAF s-au făcut în urma unei sesizări a unei persoane de pe plan local la parchet. ANAF a venit şi a verificat. (…) Am depus contestaţie, în urmă cu câteva zile, în instanţa de judecată faţă de acest raport şi vom contesta şi deciziile pe care le va emite şi domnul primar în baza raportului. Ne vom judeca, pentru că din punctul nostru de vedere nu este nicio greşeală şi niciun prejudiciu atâta timp cât totul a fost legal”.

AFACERE LIBERALĂ

Interesant este şi faptul că firma Euro Audit Service aparţine unei tinere din PNL, Maria Gabriela Horga. Tatăl acesteia, fost deputat PNL, a avut calitatea de director general şi preşedinte CA al societăţii ROMLUX LIGHTNING SA Târgovişte, în perioada 2004-2009. Potrivit CV-ului postat pe Camera Deputaţilor, Vasile Horga a deţinut ulterior, în perioada 2010-2012, functia de director general al societăţii EURO AUDIT SERVICE SRL, adică exact în perioada în care au fost încheiate contractele cu Primăria Târgu Jiu. 

Vizualizări: 8,341

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: