Târgu Jiu: Cât costă un loc de veci în Cimitirul Municipal

Cetăţenii din municipiul Târgu Jiu care solicită un loc de veci în Cimitirul Municipal pot dobândi unul numai în baza unui contract de concesiune. Acesta poate fi pe o perioadă de 7 ani sau pentru 25 de ani. Taxa este de 150 de lei pentru concesiunea unei gropi pe perioada minimă şi de 535 lei pentru cei care optează pentru cea de-a doua variantă. Taxa de întreţinere anuală pe care o percepe Edilitara, societatea care administrează cimitirul, este de 30 de lei.

Cimitirul municipal din Târgu Jiu se întinde pe o suprafaţă de circa 12 hectare. Aici sunt în jur de 13.500 de locuri de veci. Taxa de concesiune percepută de municipalitate a rămas neschimbată din 2003, spun autorităţile locale. Reprezentanţii Edilitara au spus referitor la cei care în trecut au dobândit adeverinţe de la diverse instituţii conform cărora pot folosi locul de veci pe termen nelimitat că mai sunt valabile atâta timp cât titularul documentului mai este în viaţă. După aceea, urmaşii vor trebui să concesioneze terenul respectiv. „Din aceste locuri de veci am reuşit să băgăm în baza de date circa 55%. Deşi am făcut apeluri repetate la cetăţenii din Târgu Jiu să vină să reglementeze regimul juridic al locurilor de veci, nu am reuşit să capacităm pe toată lumea. Fosta unitate care a administrat cimitirul, în decursul anilor, pentru cei care solicitau un loc de veci le erau înmânate adeverinţe pe folosinţă veşnică. Pentru a nu-i priva pe acei deţinători de locuri de veci în noul regulament am scris clar, cine deţine o astfel de adeverinţă se poate folosi de ea atâta timp cât este în viaţă titularul acelei adeverinţe. În momentul în care titularul a decedat, urmaşii urmează să concesionate terenul”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara.

În anul 2013, societatea a înregistrat venituri din activitatea cimitirului de circa 320.000 lei. 15 angajaţi se ocupă de întreţinerea lui, din care 6 sunt agenţi de pază. Şeful Edilitara a mai spus că în viitor şi-a propus să asigure în cimitir şi o cameră frigorifică cu o temperatură de până la 15 grade.

Unora dintre cetăţeni li s-a părut mare taxa de întreţinere percepută de autorităţile locale. Conducerea Edilitara spune că ar putea micşora taxa dacă gradul de colectare ar fi mai mare. „Putem micşora taxa de întreţinere, sunt de acord cu cetăţenii, în situaţia în care am mări puţin gradul de colectare. Dacă gradul de colectare ar fi mai bun, atunci am putea să reducem unde va la 20, 18 până la 15 lei”, a precizat Alexandru Zaharia.

Vizualizări: 2,402

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: