Târgu Jiu, oraşul cailor. Soluţii, mai încolo!

Consilierii municipali din Târgu Jiu propun majorarea taxei de recuperare a cailor adunaţi de pe străzi în speranța că astfel nu vor mai fi lăsaţi nesupravegheați pe domeniul public. În prezent, taxa este de 100 de lei la care se mai adaugă 20 lei/zi pentru hrana pe care animalul o primește în adăpostul primăriei. O astfel de măsură ar putea conduce la situația în care proprietarii nu vor mai dori să-şi recupereze animalele şi să le lase în grija primăriei.

Inspectoratul Județean de Poliție Gorj le-a comunicat autorităţilor locale că în municipii este interzis accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală. „Pe cale de consecință, în situația în care ecvideele sau bovinele nu sunt microcipate sau crotaliate, nu poate fi identificat contravenientul și, implicit, nu se poate aplica sancțiune”, susţine IPJ Gorj, care vine totuşi cu o soluţie: intensificarea activităților de patrulare a echipajelor de poliție rutieră pe arterele de intrare-ieșire din municipiu.

În baza celor transmise de IPJ Gorj, directorul Direcției Sanitar Veterinare Gorj a venit în fața Consiliului Local Târgu Jiu cu propuneri. „La nivelul municipiului Târgu Jiu avem o problemă cu microciparea cailor. De obicei, cetățenii de etnie romă sunt deținătorii acestor animale. Este destul de greu să răspundă la această acțiune. (...) Ca o soluție, noi, DSV, propunem organizarea cu sprijinul IPJ și al Inspectoratului de Jandarmi a unor acțiuni de identificare și înregistrare a cabalinelor deținute de persoanele din comunitățile de etnie romă”, a spus Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.

 Taxă majorată

În urma discuțiilor din Consiliul Local s-a concluzionat că cea mai bună soluție pentru ca proprietarii să nu-și mai lase animalele de izbelişte pe drumurile publice este majorarea taxei percepute de Edilitara pentru recuperarea ecvinelor sau bovinelor de la adăpostul primăriei. Secretarul Primăriei Târgu Jiu, Grigore Jianu, a spus că este posibilă majorarea taxei, dar numai în urma unei dezbateri publice. Consilierul PMP Daniela Grădinaru crede însă că o amendă mai mare nu ar avea efect, dat fiind faptul că, de regulă, proprietarii nu plătesc sancțiunile și acestea ajung să se prescrie. 

Cei care se ocupă de recuperarea animalelor de pe străzi spun că proprietarii de cabaline plătesc repede taxa de recuperare din obor, pentru că este mică: 100 lei. „În general nu durează mai mult de trei zile și vin și îl ia”, a spus directorul adjunct al societății Edilitara, Doru Mituțoiu.   

Majorarea taxei ar putea fi discutată în ședința de Consiliu Local din luna mai.

 Dispută politică pe seama cailor

Discuțiile din Consiliul Local au deviat. Consilierul ALDE Eduard Lădaru a spus că microciparea nu e importantă, ci găsirea unei măsuri care să-i împiedice pe proprietari să mai lase caii liberi pe străzi. A intervenit liberalul Marcel Romanescu, spunând că este importantă microciparea pentru identificarea proprietarilor. Atunci, social-democratul Mihai Gherghe l-a luat la întrebări pe Romanescu. „Aș vrea să-l întreb pe domnul Romanescu, în calitatea de subprefect pe care a avut-o, soluțiile pe care le-a avut în perioada acea pentru problema cailor, pentru că nu este o problemă actuală. Când era dânsul subprefect, era de mai multe ori să fac accident din cauza cailor”, a spus Gherghe.

„Am avut ședințe de fiecare dată cu toți directorii. Eu nu sunt specialist în cai, oamenii de specialitate vin cu soluții, nu eu”, a răspuns Romanescu. 

Vizualizări: 705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: