Târgu Jiu, oraşul soclurilor goale. Zeci de sculpturi neautorizate

Municipiul Târgu Jiu ar deveni un oraş plin de socluri goale dacă, prin absurd, într-o zi ar fi respectată legea. Nu mai puţin de 92 de sculpturi au fost amplasate de primărie, înainte de 2014, fără avizul Ministerului Culturii. Cea mai cunoscută este bustul lui Sergiu Nicolaescu, care va fi mutat în cinematograf, dar mai sunt şi zeci de opere realizate pe bani grei la tabere de sculptură care au loc anual la Târgu Jiu. Alte două socluri au rămas goale, după mutarea busturilor soţilor Tătărescu, plantate de autorităţi tot fără autorizaţie.

Târgu Jiu pare să fie oraşul în care oricine are chef să pună o statuie, o poate face. Dacă a pus primăria aproape o sută, fără niciun fel de aprobare, ar putea însemna că o poate face oricine.

Gheorghe şi Arethia Tătărescu, primele victime

Fostul prim-ministru al României, Gheorghe Tătărescu, avea un bust într-un parc din Târgu Jiu, la fel si Arethia Tătărescu, fosta preşedintă a Ligii Femeilor Gorjene. Sunt oamenii fără de care Brâncuşi nu ar fi putut face la Târgu Jiu operele care au scos pentru totdeauna oraşul din anonimat.

Unul din busturi a fost plătit de Consiliul Judeţean Gorj, celălalt de Muzeul Judeţean. Ministerul Culturii, mai mult pe fondul unei antipatii a unor funcţionari faţă de sculptorul Paul Popescu, a decis că busturile nu au calităţile necesare pentru a fi amplasate într-un parc din Târgu Jiu.

Părerea Ministerului Culturii, exprimată în 2014, a fost complet ignorată de autorităţile locale până acum câteva săptămâni, când busturile au fost luate şi duse la muzeu, de unde vor fi mutate în comuna Vladimir.

Fără o astfel de mutare, directorul Muzeului Judeţean Gorj ar fi trebuit să scoată din buzunar suma de 45.000 de lei.

Regulile nu contează, banii da!

Busturile lui Gheorghe şi Arethia Tătărescu au fost amplasate la Târgu Jiu în 2011. Soclurile care acum stau goale au fost realizate de primărie şi au costat peste 11.500 de lei. Trei ani mai târziu, un secretar de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, aflat în trecere prin Târgu Jiu, a constatat că sânii Arethiei Tătărescu sunt cam mari şi s-a interesat cine a dat aviz pentru amplasarea celor două busturi. Aviz? A fost probabil o surpriză pentru oficialii Primăriei Târgu Jiu să afle că este nevoie de aşa ceva. Primăria a depus o cerere la Ministerul Culturii în 2014, dar Comisia Naţională pentru Monumente de For Public a respins cu unanimitate de voturi eliberarea avizului pentru busturile Tătărescu.

Nicio problemă, busturile au fost lăsate acolo, primarul de atunci Florin Cârciumaru asumându-şi această decizie.

Curtea de Conturi strică socotelile

Curtea de Conturi a făcut însă un control la Muzeul Judeţean Gorj şi a imputat suma de 45.000 de lei cheltuită pentru bustul Arethiei Tătărescu, câtă vreme ministerul a decis că acesta nu poate fi expus la Târgu Jiu. Directorul Hortopan a obţinut avizul unei comisii zonale să amplaseze busturile la Vladimir, în casa memorială a lui Tudor Vladimirescu, ceea ce îl va scuti de plata sumei imputate de Curtea de Conturi. „Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate este de 45.000 de lei şi reprezintă valoarea bustului Arethiei Tătărescu realizat şi expus într-un spaţiu public fără respectarea prevederilor legale”, a fost constatarea Curţii de Conturi.

Suma i-a fost imputată directorului Dumitru Hortopan, care „a ordonanţat plata bustului fără a deţine documentele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru amplasarea acestuia în spaţiul public”. Curtea de Conturi a dispus în 2014 „luarea măsurilor legale pentru obţinerea avizului Ministerului Culturii pentru amplasarea în spaţiul public al lucrării”. Astfel a ajuns muzeul să obţină un aviz pentru mutarea busturilor în mediul rural, acolo unde regulile sunt mai puţin draconice.

Dacă s-ar aplica aceeaşi unitate de măsură...

Redacţia Pandurul a întrebat Primăria Târgu Jiu „Câte opere de artă sunt amplasate în Târgu Jiu, câte au toate avizele necesare şi câte nu?”. Am aflat dintr-un răspuns destul de alambicat că sunt autorizate doar cele 14 opere amplasate după anul 2014. „Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi are în administrare un număr de 106 lucrări, din care începând cu anul 2014, toate operele realizate (14 opere, din care 12 realizate în cadrul simpozioanelor de sculptură, un bust - Ioan C. Popilian, o operă - Piatră cu minte, care a fost mutată de pe stadionul municipal) au fost amplasate cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind urbanismul şi autorizarea lucrărilor de construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia”, este răspunsul primit de la Primăria Târgu Jiu.

Organizarea taberei de sculptură a costat anual primăria câteva zeci de mii de euro, pentru câteva zeci de opere amplasate ilegal. Multe dintre operele realizate în ultimii ani au rămas acolo unde au fost făcute, nefiind amplasate nicăieri. Asta înseamnă sute de mii de euro pentru care nu a dat nimeni, niciodată, socoteală.

Vizualizări: 794

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: