Poluarea persistă la Roşiuţa

Ecologiştii de la Bankwatch au revenit printre locuitorii din Roşiuţa luna trecută pentru a monitoriza din nou calitatea aerului respirat de aceştia. Cifrele pe care activiştii de mediu le-au dat publicităţii luni nu sunt deloc unele liniştitoare pentru cei care trăiesc de-o viaţă în satul care se învecinează cu exploatări miniere, dar şi cu o haldă de steril. Orice adiere a vântului acoperă satul cu o pulbere fină de care oamenii nu au cum să scape.

„Pe parcursul celor 32 de zile de monitorizare a nivelului de pulberi în suspensie PM10 şi PM2.5, limita zilnică stabilită prin lege pentru PM10 a fost depăşită în 23 de zile, iar în patru dintre acestea, nivelurile înregistrate erau de două ori mai mari decât limita zilnică. Legislaţia în vigoare în Uniunea Europeană permite doar 35 de depăşiri ale mediei zilnice într-un an. Limita anuală UE pentru PM2.5 a fost depăşită în 6 din cele 32 de zile de monitorizare. Faptul că nivelul particulelor mai mari, PM10, este cu mult peste nivelul PM2.5, indică principalele surse de poluare: carierele de lignit deschise, depozitele de cărbune, haldele de steril şi benzile transportoare care traversează satele”, arată activiştii de mediu într-un comunicat de presă.

Deşi au sesizat autorităţile în repetate rânduri, lucrurile nu s-au schimbat. „În cel mai bun caz, cetăţenii care fac sesizări repetate primesc de la Garda de Mediu o găleată. Aceasta le este lăsată în curte timp de o lună, apoi luată pentru a-i analiza conţinutul. Peste încă o lună, primesc răspuns că depunerile de particule sunt în limite. Măsurătorile pe care le-am realizat demonstrează fără echivoc că nivelul de poluare a aerului în zonă este inacceptabil”, a declarat Ioana Ciută, preşedinta Asociaţiei Bankwatch. (G.I.)

Vizualizări: 1,038

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: