Târgujienii, amendaţi pentru că şi-au construit case fără autorizaţie

Numărul târgujienilor care au trecut pragul Serviciului de Urbanism pentru a solicita autorizaţie de construcţie este mai mic faţă de anul trecut. Acest lucru nu înseamnă neapărat că oamenii nu mai au bani pentru a-şi face case sau a-şi amenaja locuinţele dacă luăm în considerare faptul că zeci de persoane sunt sancţionate anual de către Poliţia Locală pentru construcţii ilegale. Până la sfârşitul lunii iulie, au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale şi întocmite cinci plângeri penale unor târgujieni care au construit fără a avea documentele necesare. 

Tot mai puţini târgujieni îşi construiesc case în mod legal. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie, Serviciul de Urbanism din cadrul primăriei Târgu Jiu a eliberat 339 de autorizaţii de construcţie şi 760 de certificate de urbanism. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut numărul solicitărilor de acest gen a scăzut considerabil. “Dacă până în luna iulie a anului 2011 am eliberat 409 autorizaţii de construcţie şi 851 certificate de urbanism, în aceeaşi perioadă a anului în curs au fost eliberate 339 autorizaţii de construcţie şi 760 de certificate de urbanism. Au fost solicitate autorizaţii pentru: construirea de case, modificări interioare ale apartamentelor, extinderi, supraetajări, împrejmuiri şi racorduri tehnico-edilitare”, a declarat Ermina Pasăre, şefa Serviciului Urbanism. Pe lângă categoriile menţionate au mai fost emise certificate de urbanism şi pentru operaţiuni notariale privind circulaţia imobiliară, respectiv împărţeli sau comasării de parcele solicitate în scopul realizării de lucrări de construcţie, precum şi pentru construirea unor servituţi de trecere cu privire la un imobil.

Plângeri penale

Taxele ridicate şi multitudinea de documente impuse pentru obţinerea unei autorizaţii îi împing pe cetăţeni să construiască ilegal. Oamenii nu se gândesc însă la sancţiunile pe care le riscă în situaţia în care sunt depistaţi. Aşa se face că 15 târgujieni s-au ales cu amenzi usturătoare şi cu plângeri penale din cauză că şi-au construit case fără a avea autorizaţie. Sancţiunile au fost aplicate de către Poliţia Locală, în urma verificării documentaţiei proprietarilor de case noi. “În perioada 1 ianuarie- 31 iulie 2012, un număr de 10 persoane au fost sancţionate contravenţional din cauză că nu au deţinut autorizaţii de construcţie. Valoarea totală a acestora s-a ridicat la suma de 18.000 de lei. Tot în perioada menţionată, au fost înaintate Parchetului şi cinci plângeri penale pe numele unor persoane rău-intenţionate care au refuzat să intre în legalitate”, a declarat Albert Zorzon, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu Jiu.

Cei care efectuează construcţii fără a avea autorizaţii riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 100.000 de lei. De asemenea, nu iertaţi nici cei care nu respectă autorizaţiile, aceştia riscând sancţiuni contravenţionale de până la 10.000 de lei.

TAXE

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie se stabileşte în funcţie de valoarea devizului, reprezentând 1% pentru persoanele juridice şi 0,5 % pentru persoanele fizice. În ceea ce priveşte taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, document fără de care nu poate fi emisă autorizaţia, valoarea acesteia se diferenţiază în funcţie de suprafaţa de teren destinată construcţiei.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: