Târgujienii, invitaţi să-şi declare locuinţele şi coteţele pentru animale

Primăria Târgu Jiu invită persoanele care au în proprietate mai multe locuinţe să depună declaraţia specială la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale. În caz contrar vor fi amendaţi cu până la 6 milioane de lei vechi. Pe lângă locuinţele oamenilor, vor fi impozitate şi adăposturile animalelor şi fâneţele.

Aproximativ 2500 de târgujieni, care deţin mai multe locuinţe, sunt obligaţi să-şi depună  declaraţia specială la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale. Deşi termenul limită era de 31 iulie, reprezentanţii municipalităţii spun că vor fi îngăduitori cu cei care îşi vor completa declaraţia până la sfârşitul luni. “Declaraţia specială trebuie completată nu numai de către cetăţeni care deţin mai multe locuinţe în Târgu Jiu cât de cei care au proprietăţi în alte localităţi. Aceştia sunt obligaţi să depună câte o declaraţie specială atât la primăria localităţii de domiciliu cât şi la primăriile localităţilor pe raza cărora sunt situate clădirile”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale. Până în prezent, mai puţin de 100 dintre târgujienii cu mai multe locuinţe şi-au corectat declaraţia. Potrivit noii legislaţii, care a intrat în vigoare luna trecută, persoanele fizice datorează un impozit majorat cu 65 % pentru a doua clădire şi cu 300% majorat pentru a treia şi următoarele clădiri. În cazul în care impozitul este achitat până la data de 30 septembrie, contribuabilii beneficiază de o bonificaţie de 10% . Pentru anul fiscal 2010 termenul de plată al diferenţelor de impozit este 31 decembrie. Sunt luate în considerare ordinea în care proprietăţile au fost dobândite şi nu vor mai fi excluse clădirile închiriate sau cele care au altă destinaţie. “Proprietăţile dobândite prin succesiune legală vor fi cuprinse în declaraţie ca număr de ordine, însă impozitul nu va fi majorat”, a declarat directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale.

Impozit pe coteţe şi fâneţe

Începând cu acest an se vor impozita nu numai locuinţele oamenilor cât şi cele ale animalelor. “Potrivit legii, se va plăti impozit pentru toate clădirile care au acoperiş, indiferent dacă deservesc ca adăpost pentru oameni, animale sau fâneţe. Primăria va inventaria toate clădirile de pe raza municipiului Târgu Jiu, iar în cazul în care proprietarii nu domiciliază în oraş datele se vor transmite către primăriile pe raza cărora au domiciliul. Impozitul va ajunge în bugetul local acolo unde este situată clădirea”, a mai precizat Mariana Budulan.

Nedepunerea declaraţiei, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 30-60 lei. Târgujienii care vor aştepta somaţii de la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale vor fi nevoiţi să plătească o amendă cuprinsă între 240-600 lei.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: