Tătărăscu şi Dej, modele atât de actuale…

Un forumist mi-a adus aminte de o întâmplare petrecută cu mulţi ani în urmă despre care puţini îşi mai aduc aminte din istorie, dar care pare decupată din zilele noastre, când ne mirăm că suntem martorii unor alianţe contra naturii care credem noi că se fac pentru prima dată la noi în ţară. Nimic mai fals, în istorie nu se mai inventează nimic, totul se repetă, din păcate!

În urmă cu 63 de ani, un fost prim-ministru liberal, Gheorghe Tătărăscu, născut în judeţul Gorj, în satul Poiana, după o guvernare cu foarte bune rezultate economice, a decis să-şi vireze partidul său liberal mai spre stânga. Împotriva unor liberali mai moderaţi şi cu rezerve faţă de o astfel de alianţă, partidul liberal al lui Tătărăscu a  hotărât să se alieze cu comuniştii, după rezultatul alegerilor din noiembrie. Liberalii săi au umplut ţara cu poza lor alături de comunişti şi astfel a început o nouă perioadă în istoria României. Vă sună cunoscut? Era tot noiembrie ca şi acum dar era în urmă cu 63 de ani adică în 1946. Noul aliat al prim-ministrului  liberal Tătărăscu a fost atunci tânărul partid comunist al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Arhivele sovietice desecretizate relatează o vizită pre-electorală a lui Dej la Moscova, de unde s-a întors cu 1 milion de dolari (valoare 1946!) pentru a câştiga alegerile din România. Vizita la Moscova a lui Dej se întâmpla tot în luna aprilie, în urmă cu 63 de ani.

Dej a câştigat alegerile ajutat de liberali, iar câţiva ani mai târziu l-a arestat pe Tătărăscu pentru că acesta era duşmanul poporului! Crin Antonescu, semnând pactul cu urmaşii lui Dej, n-a făcut nimic altceva decât să copieze aproape la indigo traseul lui Tătărăscu.  De această dată se pare că mici modificări vor fi, în sensul că Băsescu are încă toate şansele să ajungă preşedintele României în pofida alianţei liberalilor, iar Antonescu în acest caz nu va ajunge la puşcărie ca duşman al poporului, dar îşi va rata singura lui şansă de a deveni ceva mai mult decât un bun vorbitor şi anume ascensiunea lui către Cotroceni peste cinci ani.

Mai mult, alianţa pusă la cale de urmaşii lui Tătărăscu are toate şansele să fărâmiţeze iar partidul în tot felul de aripioare. Exemplul Partidului Ţărănesc post-decembrist, partid care prin pixul lui Ciuhandu l-a făcut pe Corneliu Coposu agentul electoral al urmaşilor lui Dej, este unul trist, menit să pună semne de întrebare asupra mersului liberalilor în istorie, mers deturnat ca totdeauna de interese economice majore menite să distrugă idealuri şi doctrine.

O victorie a lui Băsescu în alegeri va genera un şir de proteste şi acuze de hoţie care nu au nimic de-a face cu voinţa electoratului care deocamdată e stăpân pe un singur lucru sigur: votul! Iţăraia alianţelor făcute împotriva credinţelor şi a idealurilor politice n-a dus niciodată la ceva bun pentru popor, ci doar pentru clasa politică hulpavă. Peste câteva zile vom trăi şi vom vedea dacă istoria se repetă sau dacă se repetă cu mici modificări!

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: