Taxa de pârloagă neagreată de ţărani, dar aşteptată de societăţile agricole

Taxa de pârloagă propusă de Ministrul Agriculturii i-a speriat pe gorjenii de la sate, însă a încurajat societăţile cu profil agricol care speră să aibă recolte mai bune în condiţiile în care pământurile învecinate vor fi lucrate. Proprietari de terenuri, cei mai mulţi cu vârste înaintate, spun că vor fi nevoiţi să-şi vândă averea deoarece nu-şi vor permite să-şi cultive pământul. Anul trecut, la nivelul judeţului Gorj peste 6000 de hectare de teren au rămas nemuncite. Dacă vreţi să vedeţi ce efecte a avut acest proiect la nivelul judeţului nostru urmăriţi vineri, 28 ianuarie, emisiunea “Ora de agricultură”, la Gorj Tv, începând cu ora 10.00. 

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şi-a asumat un proiect de lege care propune ca începând cu luna aprilie proprietarii de teren care îşi lasă pământul nelucrat să fie sancţionaţi cu o amendă în cuantum de 400 de lei pentru fiecare hectar de teren devenit pârloagă. Deşi proiectul nu a fost încă aprobat, agricultorii gorjeni sunt speriaţi de această taxă, pe când societăţile cu profil agricol consideră că vor avea recoltă mai bogată odată cu amendarea celor care îşi lasă pământurile nemuncite. Anul trecut, din totalul de 243.000 hectare de teren agricol al judeţul Gorj, o suprafaţă de 6298 hectare de pământ a rămas nelucrată. Gorjenii spun că lipsa banilor i-a determinat să-şi lase pământurile de izbelişte.

Chiar şi cei mai puţin înstăriţi consideră că taxa de pârloagă ar trebui aplicată celor care sunt agricultorii doar pe hârtie pentru a beneficia de subvenţii de la APIA, însă nu-şi muncesc pământul. “Taxa de pârloagă ar trebui aplicată celor care ia subvenţii de la APIA dar nu-şi lucrează pământul. Eu am 3,5 hectare de pământ şi mă costă cam 15 milioane să muncesc un hectar. Am o pensie mică şi nu-mi permit să-l muncesc pe tot. Băniciorul de grâu sau porumb este ieftin în comparaţie cu munca noastră”, a declarat Constantin Popescu, din Băleşti.

Societăţile agricole nu mai fac faţă solicitărilor

Societăţile agricole din Gorj nu mai fac faţă solicitărilor. Foarte mulţi oamenii încearcă să-şi dea pământul în arendă, însă lipsa utilajelor împiedică societăţile să accepte suprafeţe mari de teren. “În comuna Băleşti sunt nelucrate peste 2000 de hectare de teren, iar asociaţia noastră acoperă 600 de hectare. Nu putem să luăm în arendă mai mult teren pentru că nu avem utilaje”, a declarat Traian Ghinoiu, administratorul societăţii Agroprest Băleşti. Oamenii spun că din această cauză vor fi nevoiţi să-şi vândă pământul. “Dacă se va pune taxă pe pământul nemuncit, atunci va trebui să-l vindem pentru că la asociaţie nu ni-l ia nimeni. Pământ e mult, iar utilaje sunt puţine”, a precizat Ion Brăiloiu. De asemenea, conducerea societăţii Agroprest Băleşti consideră că taxa de pârloagă va fi binevenită deoarece pământurile din apropiere vor fi muncite, iar buruienilor nu le vor mai afecta recolta. “Guvernul a fost nevoit să ia această măsură atât pentru a stimula comasarea şi cât şi pentru a înlătura buruienile de pe terenurile nemuncite care afectează şi recolta celor din apropiere”, a mai precizat Traian Ghinoiu.    

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: