Taxe uriaşe pentru cununii şi botezuri la o biserică din Gorj

Revoltă la Berleşti împotriva preotului Zamfir, acuzat că cere sume prea mari pentru nunţi, botezuri sau înmormântări. Mai mult, dacă tinerii din sat vor să se căsătorească religios în biserici din alte localităţi, trebuie să plătească taxe pentru a primi acceptul lui Zamfir. În replică, Neagoe Zamfir susţine că are taxe „de bun simţ” şi nu îi consideră enoriaşi pe cei care îl reclamă. Protoieria Târgu Jiu susţine că preotul a primit o mustrare din partea Consiliului Eparhial. Între timp însă, tinerii din Berleşti se plâng că trebuie să plătească 800-900 de lei pentru o nuntă şi 600-700 la un botez, chiar şi atunci când evenimentele se suprapun.

Cetăţenii din comuna Berleşti spun că preotul Neagoe Zamfir cere prea mulţi bani de la enoriaşi pentru oficierea evenimentelor şi că preferă să meargă în alte localităţi pentru a plăti mai puţin. Oamenii spun că preotul urmăreşte demersurile care le fac şi îi depistează pe cei care vor să se cunune în alte localităţi, iar ulterior le face plângere la Protoierie pentru că nu au dezlegare de la domnia sa. „Suntem nemulţumiţi de preţurile care le are el, care sunt foarte nenorocite faţă de alte parohii din Gorj şi cred că şi din ţară. La o nuntă şi la un botez anul trecut a cerut 1300 de lei de la o familie, evenimentele având loc în aceeaşi zi. Unde s-a pomenit aşa ceva? Fiul meu, Cosmin, vrea să facă cununia religioasă în luna august şi a stabilit să o facă la Târgu Jiu. Preotul a obţinut o invitaţie de nuntă şi a mers cu ea la Cărbuneşti, la Protoierie, şi acolo m-a avertizat că o să vadă el unde se cunună fiu-miu. Ne-a reclamat, pe data de 11 iunie am fost chemaţi la Protoierie, eu, preotul Fâciu şi băiatul acestuia şi un preot de la biserica Sfânta Treime din Piaţa Mică din Târgu Jiu, sub pretextul că pe data de 23 aş fi cununat nişte fini la biserica din Piaţa Mică şi ne-ar fi cununat preotul Fâciu şi cu cel de la Sfânta Treime. Zice că de ce nu i-am cerut acceptul dumnealui. Nici măcar nu este adevărat, a avut loc doar cununia civilă la primărie la Berleşti şi am făcut doar câteva poze la Târgu Jiu, prin parc”, a declarat Cristian Matei, enoriaş din Berleşti.

Acuzat că a cerut bani pentru dezlegare

Un alt cetăţean din Berleşti, Cristi Constantin Costoiu, spune că a sesizat Protoieria Târgu Cărbuneşti după ce preotul din Berleşti a solicitat o sumă uriaşă preotului din Bustuchin. Costoiu spune că s-a căsătorit anul trecut cu o tânără din Bustuchin şi au decis să facă cununia religioasă, dar şi botezul copilului pe care îl au împreună în localitatea de domiciliu al alesei sale. Acest lucru l-ar fi nemulţumit pe preotul din Berleşti care, spune Costoiu, i-a făcut numai probleme în ziua evenimentului. „În luna mai 2014 când am vrut să mă cunun nu a vrut să-mi dea dezlegare să mă cunun la Bustuchin, la nevastă-mea. A fost ameninţat preotul din Bustuchin, că îl trimite la mănăstire dacă mă cunună. I-a cerut 600 lei pentru că m-a cununat dumnealui, dar preotul de la Bustuchin nu a luat un leu, i-a dat naşul 100 de lei pe care i-a băgat la piept copilului, pentru că am avut şi botez. Petrecerea am ţinut-o la Bustuchin. Preotul a pus scoabe pe stradă, din 14 maşini doar una a scăpat de nu a făcut pană, dacă nu era vulcanizare în zonă vă daţi seama ce se întâmpla. A întrerupt curentul de la transformator unde este o manetă de decuplare. Nemulţumirea lui a fost că n-am vrut să mă cunune. N-am vrut pentru că ia mulţi bani, cere 8-900 lei pentru o cununie, 6-700 lei la botez, înmormântare”, a comentat Cristi Constantin Costoiu.  

Preotul spune că are tarife de bun simţ

Neagoe Zamfir, preotul parohiei din Berleşti, spune că sunt afirmaţii răutăcioase şi că tarifele practicate de domnia sa sunt cele stabilite de înalţii prelaţi şi că sunt chiar mai joase decât în alte localităţi. „Eu am afişate taxele care sunt venite de la şefii mei mai mari, sunt afişate în biserică, le-am făcut cunoscute şi lor, nu este ceva depăşit, sunt nişte taxe exact cum sunt şi la celelalte biserici. Pot să se ducă unde vor liniştiţi, dacă găsesc în altă parte că nu le ia niciun ban, e cu totul altceva. (...) Taxele sunt sub nivelul celor date la toţi preoţii, nu numai mie. Ni s-a perceput de la Mitropolie să nu depăşim acele taxe. Am proces verbal cu Consiliul Parohial, deci nu sar calul că nu sunt nebun. Am o vârstă destul de înaintată şi am trecut prin multe faze de acestea. O cununie este între 300 şi 350 lei, eu am lăsat-o la 300 lei. O înmormântare am lăsat-o la 300 lei, deşi la mine sunt foarte-foarte multe obiceiuri decât în alte parohii sau la oraş, la oraş nu cred că se sfinţeşte fântâna sau apartamentul la mort şi mai multe, dar mie nu-mi pică dinţii că spun o rugăciune în plus. Pentru un botez, de sus a venit între 200 şi 250 lei, la mine e 200 lei”, a precizat preotul Neagoe Zamfir. 

Cât despre cele reclamate de Cristi Costoiu, preotul a spus că „s-a găsit un Costoiu cu care nu am ce discuta cu el, se poate considera că nu e enoriaşul meu, e liber să facă ce vrea. Eu pot să dovedesc că în momentul în care a trecut cu cununia şi cu botezul unde s-a dus, eu eram în capul unei mese la o pomană, unde doar ce îngropasem un om. Am dovezi cu martori, un sat întreg. Mai mult, cum puteam eu să pun scoabele pe drum dacă cântăreţul meu e de la Bustuchin, şi el când nu vine cu maşina lui, eu am obligaţia, aşa ne-am înţeles, să-l duc acasă la domiciliu. Puteam trece prin scoabele alea?”, a precizat preotul.

Zamfir sancţionat cu mustrare

Protoieria Târgu Cărbuneşti a dat curs plângerii formulate de Costoiu, iar mai-marii de la Mitropolia Olteniei l-au sancţionat cu mustrare pe preotul Zamfir. „A fost reclamat şi a luat mustrare, mai multe nu pot spune. S-au luat măsuri de ordine interioară, părintele o să primească scris săptămâna aceasta pentru că vinerea trecută s-a luat hotărârea, pe care nu a luat-o protopopul, ci Consiliul Eparhial, permanenţa eparhială”, a declarat Iulian Mărgineanu, protopop Protoieria Târgu Cărbuneşti.   

Reprezentanţii Protoieriei Târgu Cărbuneşti au mai spus că preotul este obligat să dea dezlegare dacă mirii solicită să se cunune în altă localitate.

Vizualizări: 1,246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: