Țeapă de 23 de milioane de lei la modernizarea Transalpina!

Era imposibil ca o lucrare de o asemenea anvergură să nu genereze și un dosar penal, iar după cum rezultă din ancheta procurorilor DNA, putem spune „și ce mai dosar”! Nouă persoane și firma care trebuie să dea deja gata șoseaua ce străbate Carpații dinspre Gorj spre Sibiu au fost trimise în judecată, printre aceștia fiind și fostul șef al Secției Drumurilor Naționale Gorj, Ion Dina, acesta refuzând să comenteze situația în care se află după ce a fost implicat în această anchetă.

Omul de afaceri Nelu Iordache, patronul de la Romstrade, arestat la domiciliu după ce a stat aproape un an și jumătate pentru o țeapă similară dată la realizarea autostrăzii Arad – Timișoara, este cap de afiș în dosarul înaintat acum de DNA spre judecată unei instanțe din capitală. Alături de el au fost anchetați și vor fi judecați foști șefi ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, printre ei fiind și fostul șef de la Gorj – Ion Dina. El a fost diriginte de șantier și, teoretic, este responsabil de tot ce s-a construit și, mai ales, de ceea ce nu s-a construit pe șoseaua care chiar și nefinalizată lasă anual cu gura căscată mii de vizitatori veniți din toate colțurile lumii.

Greu de spus cât de mulți turiști ar fi fost în plus pe Transalpina dacă lucrările erau finalizate până acum, dar e cert că șoseaua nu a fost gata la timp pentru că de aici s-a furat la greu. Procurorii DNA spun că prejudiciul constatat de ei este de aproape 23 de milioane de lei, banii fiind recuperați pe parcursul cercetărilor, ceea ce, în fond, reprezintă un lucru bun pentru că, teoretic, vor exista banii necesari continuării lucrărilor care au mai rămas de executat pe Transalpina.

Inculpații și falsurile

„În perioada august 2009 – iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti - Novaci - Rânca - Obârşia Lotrului - Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (D.R.D.P.), inculpaţii Dina Ion şi Tudor Marin, diriginţi de şantier, Panduru Luchian Toma, responsabil cu derularea contractului, Radu Mihai Adrian, şef departament, Radu Ştefan, şef birou, Şerban Constantin şi Brânaru Ştefan, directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu. Pentru ca cei menţionaţi să aprobe la plată lucrările neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L. (societatea care a primit contractul de executare a lucrărilor), l-a determinat pe Mircea Nicolae Dorel, director la Departamentul Analize – Decontări al societății să întocmească în fals mai multe situații de lucrări și facturile aferente”, precizează DNA.

În aprilie 2010 procurorii DNA aveau deja suspiciuni că în vârful muntelui mai mult se fură decât se asfaltează și, ca urmare, aceștia au făcut în așa fel încât șefii DRDP Craiova să afle că în două săptămâni va veni un control de la București pentru a vedea cum evoluează lucrările la Transalpina. Imediat pe munte au fost aduși mai mulți muncitori care să asfalteze „în draci” pentru că în acte fuseseră decontați deja zeci de kilometri dați ca modernizați și care, în realitate și acum sunt vai de mama lor. „Nu s-a reuşit acoperirea tuturor lucrărilor neexecutate şi decontate de D.R.D.P. Craiova, raportul de constatare realizat în urma controlului a confirmat faptul că în derularea proiectului au fost acceptate la plată sume mari de bani pentru lucrări neexecutate”, arată DNA.

Măgăriile lui Iordache

Șoseaua cu care mai toți politicienii se mândresc, dar care e încă departe de a fi gata și care riscă să devină un al doilea DN 66 din Gorj, a fost un bun prilej pentru Nelu Iordache de a încerca să facă rost de bani mulți pentru lucrări neexecutate și despre care dirigintele de șantier Ion Dina avea cunoștință. „Pentru aprobarea la plată a lucrărilor neefectuate şi a materialelor de construcţie inexistente, în cursul derulării contractului menţionat, Iordache Nelu, în calitate de administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L., l-a determinat pe Mircea Nicolae Dorel, director la Departamentul Analize – Decontări al societății să întocmească în fals următoarele acte: - două situaţii de lucrări prin care s-a atestat în mod nereal că S.C. ROMSTRADE S.R.L. ar fi executat lucrări la trei poduri ( la kilometrul 13, respectiv 121, respectiv 122), valoarea totală confirmată şi neexecutată fiind de 1.750.962 lei (n.r. – asta ca să știți atunci când dați cu mașina în șanțurile rămase la podurile de pe traseu a cui e vina sau cui să transmiteți „mulțumiri”). - o situaţie de lucrări în care a inclus aprovizionarea cu materiale de construcţii în valoare de 17.034.324,75 lei, documente pe care le-a depus la sediul D.R.D.P. Craiova în vederea decontării mai multor facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate. - mai multe situaţii de lucrări prin care s-a atestat, în mod nereal, că S.C. ROMSTRADE S.R.L. ar fi executat lucrări constând în „doborârea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm” şi „scoaterea rădăcinilor şi a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm”, valoarea totală a plăţilor nelegale efectuate de D.R.D.P. Craiova fiind de 4.063.978,44 lei. Totodată, a întocmit facturile fiscale pentru situaţiile de lucrări sus menţionate, pe care le-a depus la sediul D.R.D.P. Craiova în vederea decontării în beneficiul S.C. ROMSTRADE S.R.L”, mai precizează DNA.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: