Nu tăiaţi porcii!

Probabil că este o chestiune de timp până când pesta porcină africană va ajunge şi în Gorj. A fost o panică teribilă în aceste zile în localităţile din sudul judeţului Gorj, oamenii ştiind că este un focar în judeţul vecin, la doar câteva zeci de kilometri. Sute de telefoane au primit primarii şi medicii veterinari, oamenii dorind să ştie dacă să îşi taie porcii sau nu.

Nimeni nu poate oferi garanţii cu privire la această boală. Este atât de uşor de răspândit, încât poate apărea în orice minut, oriunde. Este greu pentru un om de la ţară să accepte că îi este luat porcul din bătătură, mai ales dacă îl ştie sănătos. Trebuie însă să mergem pe mâna specialiştilor, pentru că nu este nimeni nebun să omoare mii, sute de mii de porci. Pur şi simplu, asta este calea cunoscută astăzi pentru a încetini răspândirea bolii.

Oamenii trebuie să ştie că sunt despăgubiţi de stat pentru animalele luate din gospodărie. Cu banii respectivi îşi pot cumpăra carne de porc. Nu e acelaşi lucru, dar e ceva. Din câte am citit prin presa din judeţele care au trecut deja prin asta, medicii veterinari cântăresc porcii din priviri şi au grijă să mai pună 10-20 de kilograme în plus, pentru ca omul să fie mulţumit de despăgubirea primită. Ştim cu toţii câtă durere au în suflet oamenii care i-au crescut, ştim că banii nu vor compensa suficient asta, dar trebuie să acceptăm că nu există altă cale.

Din păcate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a comunicat suficient pe această temă. I s-a părut că este mai bine să minimalizeze problema, ca să fie partidul câştigat. A greşit, pentru că o bună informare i-ar fi făcut pe oameni să reacţioneze raţional. Cred că şi răspândirea bolii ar fi fost încetinită, dacă oamenilor li se spunea la timp ce trebuie şi mai ales ce nu trebuie să facă.

Afară este cald, deşi e început de noiembrie, aşa că nu este vreme de tăiat porcii. Când se va răcori, atunci fiecare ar putea să taie porcul pe care avea de gând să îl sacrifice de Crăciun. Dar, cei care au crescut porci ca să îi vândă, nu ar trebui să îi taie. Ar ajunge să vândă carnea la negru, la un preţ mic. Mai bine să aştepte despăgubirile, iar ce-o fi de anul viitor, numai Dumnezeu ştie.

Vizualizări: 4,272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: