Tehnologia aleargă tot mai repede. Dar fuge de noi?

Dacă vi se pare că tehnologia își accelerează de la un an la altul ritmul de dezvoltare și aveți deja probleme să țineți pasul, respirați adânc și liniștiți-vă. Nu, nu am vești bune. Chiar accelerează, ba chiar exponențial. Adică își dublează ritmul de creștere cu fiecare an. Ieri, am dat peste o reclamă la un „hard disk al viitorului”, publicată într-o revistă de tehnologie în februarie 1980. Reclama spune așa: „Hard disk-ul pe care îl așteptai”. Apoi ni se expun cifrele: cel mai tare harddisk de acum 40 de ani avea 10 mb și costa (țineți-vă de scaune) 3398 de dolari. Acum, desigur, o singură poză făcută cu telefonul este mai mare decât tot acel hard disk.

Acum un deceniu, telefoanele smart nu existau. Acum patru decenii, nimeni nu avea un computer acasă. Mai vreți? Cred că ați înțeles ideea.

Apropo de ritmul de greștere și de dublarea exponențială, vorbim despre o constantă în tehnologie numită Legea lui Moore, emisă în 1965. Co-fondator al Intel, Gordon Moore a observat că numărul de tranzistori pe centimetru pătrat s-a dublat în fiecare an începând cu invenția acestora. Întorcându-ne la reclama cu hard-disk-ul minuscul care costa o avere, așa se explică de ce acestea au capacități de stocare tot mai mari și prețuri tot mai mici.

De altfel, s-a remarcat că, în aproape toate aspectele, evoluția tehnologică se confundă cu cea biologică. Sistemele informatice se dezvoltă pe exact aceleași principii ca organismele biologice. Dar există o diferență majoră: evoluția tehnologică este mult mai rapidă decât aceea biologică. De aceea, întrebarea dacă putem ține pasul cu tehnologia este una reală și care îngrijorează atât biologii, cât și informaticienii.

Previziunea pentru secolul care ne așteaptă aproape că îți taie respirația: autorul, inventatorul, futuristologul și omul de știință Ray Kurzweil ne anunță că intervalul 2001-2100 nu va fi perceput ca 100 de ani de progres tehnologic, de către cei care îl trăiesc, ci vor părea că au trecut 20.000 de ani. Și asta doar dacă rata de creștere rămâne cea din prezent.

De obicei, previziunile lui Kurzweil sunt foarte corecte. În 1990, toată lumea râdea de el când spunea că până în 1998 va apărea un computer care-l va învinge la șah pe campionul mondial la acest sport. S-a întâmplat în 1997, când Garry Kasparov s-a declarat învins de Deep Blue, computerul celor de la IBM. Recent, în 2016, aceeași realizare s-a produs la go, un joc chiar și mai complex.

În a doua lui carte, publicată în 1999, Kurzweil spunea că în 10 ani orbii vor beneficia de dispozitive automate care transformă textul scris în format audio. Un astfel de dispozitiv a apărut chiar mai repede, în 2005. E drept, costa 3500 de dolari. În 2014, orice dispozitiv cu sistem de operare android putea instala respectiva aplicație pentru câteva zeci de dolari.

Ce urmează, conform lui Kurzweil? Un computer care să treacă testul Turing între 2020 și 2050, ceea ce îl va face prima inteligență artificială autonomă. Practic, o persoană. Tot până în 2020 Kurzweil estimează că va exista un guvern mondial. Și că vom purta convorbiri telefonice cu holograme ale interlocutorilor, în dimensiune reală și 3D.

Dar despre toate astea și cum ne vor influența direct, într-un episod viitor.

Vizualizări: 1,431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: