Telemeaua de Sibiu, protejată prin lege

Telemeaua de Sibiu mai poate fi vândută doar de producătorii din judeţ, după ce a primit protecţia naţională. „Produsul a primit protecţie naţională începând cu data de 7 iunie 2018. Telemeaua de Sibiu poate fi comercializată exclusiv de producătorii şi procesatorii din judeţul Sibiu, potrivit legislaţiei europene şi naţionale. Dreptul de utilizare a logo-ului naţional, cât şi dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Brânzeturi cu denumirea «Telemea de Sibiu» revin exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judeţului Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini şi sunt supuşi controlului şi certificării unui Organism de Inspecţie şi Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Sibiu.

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (I.G.P.): „Magiun de prune Topoloveni”, „Salam de Sibiu”, „Novac afumat din Ţara Bârsei” şi produsul „Telemea de Ibăneşti”, înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).

Prin aceasta se completează lista produselor depuse pentru dobândirea protecţiei europene pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată, astfel că România are în prezent, alături de cele deja înregistrate, încă patru produse în stadiul de evaluare: „Cârnaţi de Pleşcoi”, „Caşcaval de Săveni”, „Scrumbie de Dunăre afumată” şi „Telemea de Sibiu”. (A.A.)

Vizualizări: 365

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: