Teleștiul, comuna rămasă oficial fără primar

La un an de zile după ce a fost reales într-un nou mandat de edil al comunei Telești, primarul Romulus Bîldea a demisionat miercuri din funcție, fără să motiveze public gestul său. El a venit la Prefectura Gorj, a depus demisia și și-a văzut de treabă, plecarea sa din funcție având însă legătură cu o decizie de marți dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul edil a pierdut procesul de incompatibilitate cu Agenția Națională de Integritate, sentința instanței supreme fiind una definitivă. „Respinge recursul declarat de Bîldea Romulus împotriva Sentinţei nr. 453 din 10 decembrie 2014 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă”, a decis instanța supremă, la doi ani și jumătate după ce primarul pierduse procesul cu ANI și la Curtea de Apel Craiova.

Noi alegeri?

Prefectul Ciprian Florescu a confirmat miercuri că a primit la mapă demisia din funcție a primarului de la Telești, la rândul său urmând să informeze oficial Guvernul despre situația creată. În mod normal, după această demisie ar trebui organizate alegeri anticipate, dar deocamdată nimeni nu știe nici măcar cine va face parte din viitorul Guvern, despre anticipate la Telești discuția fiind deja prea mult. Romulus Bîldea a fost primar începând cu anul 2008, el fiind ales prima dată în funcție pe listele Partidului Noua Generație, condus de Gigi Becali. Partidul a dispărut însă de pe scena politică, iar edilul a ajuns în tabăra PSD. Până la organizarea unor eventuale alegeri, comuna va fi condusă de viceprimar, conform legislației în vigoare.

Acuzaţiile ANI

Bîldea este incompatibil deoarece a fost reprezentant al comunei în Adunarea Generală a Acționarilor de la Teleaqa Serv SRL (începând cu data de 22 decembrie 2009), dar și reprezentant al comunei în AGA a SC CTC Desalubris SRL (începând cu data de 26 iulie 2010). Acestea au fost însă lucruri care nu i-ar fi pus în pericol mandatul pentru că legislația s-a modificat și și alți primari din județ au câștigat procesele împotriva ANI pe astfel de situații. Pentru edilul din Telești lucrurile s-au complicat pentru că acesta a derulat și afaceri în perioada mandatului de la Primărie. Conform ANI, primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de primar  și a fost și comerciant persoană fizică în cadrul Bîldea Romulus PFA (20 octombrie 2010 – 17 iulie 2012). Edilul a mai fost și comerciant persoană fizică în cadrul Întreprinderii Individuale Bâldea Florica (17 iunie 2008 – 28 august 2013), afacerile în care s-a implicat dăunându-i grav la mandat.

Vizualizări: 3,380

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: