Teoria lipsei de inspirație

Zău că e greu. E foarte greu să-l crezi pe Năstase. A ieșit din casă aparent nevătămat, pe o targă, cu un fular scump la gât și o privire destul de limpede. S-a dus la spital, unde ar fi fost operat. Câtă vreme au vorbit, medicii care l-au tratat au avut declarații care s-au bătut cap în cap. Doctorul Beuran chiar a zis că nu poate nici să confirme nici să infirme ipoteza unei înscenări în cazul Năstase. La un moment dat, medicii și-au cerut scuze și n-au mai spus nimic presei, invocând dorința pacientului de a nu face publică starea lui de sănătate.

Nimic nu are sens. Ioan Rus susține că și-a dat seama că vrea să se sinucidă, și totuși a trimis la el doi polițiști în civil, chiar în acea seară, fără să-i pună la curent cu labilitatea psihică a pacientului. În același timp a trimis și o salvare (ministrul de interne-!), deci cu salvarea se vorbise, n-a trimis-o SMURD-ul, n-a trimis-o Ministerul, nu s-a sunat la 112. Nimeni n-a auzit vreo împușcătură. Pe cele mai partizane posturi pro-Năstase se vorbește ba de un glonț, ba de două, ba de trei.

Presa vrea sânge, da. Oamenii vor sânge. Dar nu la figurat, adică nu moarte și accidente oribile. Doar puțin sânge, dacă se poate. Pe fular, pe obraz, pe gât. O poză cu rana împușcăturii ne-ar coafa. Expertiza balistică nu poate fi făcută pentru că unghiul din care a intrat glonțul, conform medicilor, sugerează că Năstase ar fi ținut pistolul cu mâna stângă. Asta deși el e dreptaci. Un dreptaci care a vrut să se sinucidă cu mâna stângă.

De fapt, Năstase n-a vrut să se sinucidă. În cazul oricărei crime trebuie să existe un motiv. Nu cred teza în care Năstase se simte nevinovat. Ar fi singurul motiv posibil, nu- E putred de bogat, e simbolul corupției în România, e premierul în regimul căruia au avut loc cele mai mari jafuri post-decembriste. Cum să se simtă nevinovat, ce, e nebun- Măcar pentru faptul că a pus la conducerea țării personaje ca Dan Ioan Popescu, Michi Șpagă sau Octav Cozmâncă nu are cum să se simtă așa. Deci ce motive ar fi avut să se sinucidă un om foarte bogat, ba chiar cult și cu o imagine care, beneficiind de uitarea generală, e tot mai pozitivă pentru doar opt luni de pârnaie în regim special, cu televizor și poate chiar internet- Năstase n-a vrut să se sinucidă. Pur și simplu e prea arogant ca să fie văzut scos în cătușe din propria casă și ar fi făcut orice să evită asta. A reușit. Dar noi tot vrem o poză cu gâtul.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: