Termenul de aprobare a banilor pentru Jilţ a expirat

Guvernul nu a aprobat sumele pentru începerea exproprierilor la Cariera Jilţ Nord, deşi premierul anunţase la Târgu Jiu că banii vor fi alocaţi pe 20 octombrie. Guvernul a avizat în urmă cu câteva săptămâni indicatorii tehnico-economici pentru exproprieri, însă este nevoie de o hotărâre de guvern pentru culoarele de expropriere şi aprobarea listelor cu proprietarii şi despăgubirile ce li se vor acorda.

Hotărârea privind sumele care sunt necesare pentru exproprierile de la Jilţ Nord a fost publicată în Monitorul Oficial pe 25 septembrie.  

Suma totală alocată este de 4,3 miliarde de lei, eşalonată pe o perioadă de 13 ani, cât vor dura exproprierile. Vor fi despăgubite peste o mie de persoane din Mătăsari şi Fărcăşeşti. În luna octombrie se aştepta o hotărâre în care să apară numele proprietarilor, terenurile deţinute şi sumele care li se cuvin şi abia atunci se va trece la eliberarea fronturilor de lucru. Chiar premierul Victor Ponta a declarat la Târgu Jiu că la rectificare vor fi acordate aceste sume, dând şi o dată: 20 octombrie. Rectificarea a fost făcută, nu pe 20, ci pe 23 octombrie, dar deocamdată nu a apărut şi hotărârea pentru Jilţ Nord. „Am aprobat indicatorii tehnico-economici în sfârşit. Pe 20 octombrie, când avem rectificarea, punem toţi banii pentru exproprieri. Ne-am blocat doi ani de zile în opinia Ministerului Justiţiei, nu sunt de acord cu ea, dar nu pot să o comentez, că exproprierea nu poate fi făcută de CEO, ci de statul român şi după aceea sigur CEO ne dă banii şi în sfârşit am reuşit şi am aprobat. Pe 20 octombrie dăm banii, expropriem şi după aceea ne dă CEO banii înapoi, nu e că pierde Guvernul ceva, dar nişte minţi luminate de la Ministerul Justiţiei ne-au blocat“, declara premierul pe 1 octombrie.

Într-adevăr, pe 25 septembrie, acţionarii CE Oltenia au aprobat suportarea de către companie a cheltuielilor necesare investiţiei de la Jilţ, adică 3,3 miliarde de lei până în 2028.

MEDIU

De asemenea, în perioada 27-29 octombrie au loc dezbateri privind continuarea lucrărilor miniere în comunele Fărcăşeşti, Mătăsari, Dragoteşti, Slivileşti şi Negomir pentru obţinerea acordului de mediu.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: