Strategia liberală pentru CE Oltenia a murit în faşă

Liberalii gorjeni au promis pe 8 octombrie constituirea unei comisii de specialişti ai partidului care într-o lună să elaboreze o strategie pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia. Au trecut două săptămâni, în care nu au fost în stare să anunţe nici măcar componenţa comisiei. Acum spun că vor face comisia după 29 octombrie, până atunci fiind ocupaţi să organizeze vizita la Gorj a liderilor Blaga şi Gorghiu. Cei doi vor avea şi o discuţie cu liderii de sindicat din minerit, care spun că se aşteaptă ca la această întâlnire să le fie prezentată strategia de salvare a companiei termoenergetice.

Senatorul Tudor Barbu a spus pe 8 octombrie, la Târgu Jiu, cum vor salva liberalii compania distrusă de Ponta şi ai lui. „Eu şi Dan Vâlceanu vom susţine crearea unei comisii la nivelul partidului care să aibă ca obiect strategia de salvare şi dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia. Dacă acest lucru se va întâmpla înseamnă că, de astăzi, comisia care va fi formată din şase membri, paritate totală, trei şi trei, comisia va avea termen o lună să stabilească statutul, priorităţile şi maniera în care va contribui în plan judeţean şi nu numai la salvarea locurilor de muncă de la CEO şi la stabilirea unei strategii energetice naţionale”, se lăuda Tudor Barbu, în data de 8 octombrie. A fost doar o promisiune politică, menită să fie încălcată.

Strategia nu mai e aşa urgentă

Acelaşi senator Tudor Barbu explica pe 8 octombrie de ce i se părea urgentă constituirea comisiei care să facă strategia. ”În decembrie va avea loc o conferinţă internaţională care va stabili viitorul privind producţia de curent electric pe bază de combustibil fosil. Asta înseamnă că în decembrie se va stabili şi soarta Complexului Oltenia. Eu ştiu că România nu are nicio strategie”, susţinea Barbu, în urmă cu două săptămâni.

Ieri însă, până şi lui Tudor Barbu i se părea că trebuie să fii dus cu capul să faci astfel de promisiuni. Pe care, bineînţeles, nu şi le-a amintit. „Noi nu facem o comisie care să întocmească strategia naţională energetică cu care România să meargă la Paris, pentru că nu suntem cu capul. Noi facem o comisie care la nivelul judeţului să monitorizeze şi să ne spună nouă, liberalilor, elemente privind salvarea locurilor de muncă şi strategia de dezvoltare a CEO, nouă gorjenilor. Că noi vom duce lui Blaga, lui Gorghiu, asta e altceva, dar comisia asta nu are nicio legătură că ce se va întâmpla în decembrie. Legătura poate fi doar dacă suntem în măsură în decembrie să avem şi documente cu care să mergem să le punem pe masa guvernului”, a declarat Barbu, în cadrul conferinţei de presă din 22 octombrie.

Nici Dan Vîlceanu nu îşi aminteşte ca strategia să fi fost promisă într-o lună şi chiar a sărit la presă cu întrebarea: Acum ne daţi termene?

Întâlnire cu sindicaliştii pe 29 octombrie

Liderii PNL Gorj vor organiza o întâlnire a sindicaliştilor din minerit şi energie cu Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, cu prilejul vizitei la Târgu Jiu a şefilor de la centru. Sindicaliştii speră să afle acolo strategia PNL pentru salvarea CEO, dezamăgirea însă va fi mare pentru că liberalii nu au reuşit nici măcar să constituie o comisie de specialişti, cu atât mai puţin o strategie.

Liderul sindical Adrian Marciuc va merge la întâlnire pentru a afla strategia PNL. „M-a sunat primarul de la Turceni, m-a anunţat că va avea loc o întâlnire, mi-a spus că ne va fi dată o invitaţie oficială, dar până acum n-am primit-o. Noi suntem interesaţi de toate întâlnirile de acest gen, indiferent de ce partid le organizează, ne vom duce pentru că este în joc soarta salariaţilor noştri. Le vom cere să continue energia pe bază de cărbune, pentru că aţi văzut parlamentarii votează contra. Vrem să vedem strategia pe care o propune PNL pentru minerit şi energie”, a declarat sindicalistul Adrian Marciuc.

Sindicalistul Constantin Mitrescu este ceva mai realist şi crede că întâlnirile de acest gen vor fi organizate tot mai des de partidele politice, dat fiind faptul că se apropie un an electoral. „Dacă va fi o întâlnire pe teme de minerit şi energie vom merge, dacă e pe politică nu ne interesează. Vom merge la întâlnire, însă când se termină discuţiile despre minerit şi energie noi ne vom retrage, nu vrem să primim eticheta de politicieni. Acum partidele încep campania mai devreme şi nu vrem să fim prinşi la mijloc. Întâlniri de genul acesta se vor mai organiza, mai ales în campanii, însă vom participa la ele indiferent de partidul care va lansa invitaţia. Noi mergeam şi la întâlnirea cu Ponta, dacă premierul venea pe 15 octombrie, cum a promis”, a declarat Constantin Mitrescu.

Şi liderul Pârvulescu speră ca PNL să vină cu idei pentru salvarea CEO. „Federaţia Naţională Mine Energie a participat la orice întâlnire organizată de orice partid care vizează îmbunătăţirea situaţiei din CEO, suntem interesaţi de ce spun politicieni referitor la viitorul nostru ca salariaţi. Mai mult ca sigur, ne vom duce. Eu sper ca atunci când ne cheamă un partid de asemenea dimensiune, partidul respectiv să aibă o strategie pentru domeniul nostru de activitate, iar în funcţie de ce ne prezintă vom veni şi noi cu completări, cu solicitările noastre. Vrem să ni se prezinte concret nişte idei, direcţii pentru viitorul acestei ramuri a energiei româneşti”, a declarat Dumitru Pârvulescu.

AMÂNARE

Tudor Barbu spune că nu s-a putut constitui comisia din cauza numărului mare de specialişti pe care îi au în partid şi pe care trebuie să-i trieze. „Comisia asta este atât de importantă şi e un demers politic atât de serios, încât avem mai mulţi oameni care îşi doresc să facă parte din comisie decât în mod logic ar trebui să aibă. Avem oameni foarte mulţi care au făcut minerit, care vor toţi. În momentul acela ne-am trezit că nu am deschis chiar o cutie a Pandorei, dar o cutiuţă am deschis şi acum nu vrem să o închidem, că nu suntem neserioşi, acum începem să triem, să discutăm ca să ajungem la o cifră rezonabilă. Va fi o comisie consultativă, nu va lua nicio decizie”, a declarat Barbu.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: