Titlu de cetățean de onoare post-mortem pentru sculptorul Paul Popescu

Municipalitatea vrea să-i confere titlul de cetățean de onoare post-mortem sculptorului Paul Popescu „pentru întreaga activitate artistică națională și internațională, precum și pentru dezvoltarea vieții culturale și a învățământului de artă din Târgu Jiu”.

Propunerea a venit de la Vasile Vasiescu și este semnată de mai mulți critici de artă, de președintele UAP România, de arhitectul Iulian Cămui și directorul Artego, Viorel David. În expunerea de motive, aceștia au transmis că titlul, deși vine tardiv, ar însemna și o reparație morală față de marele artist.

Paul a murit pe 7 mai 2021, la vârsta de numai 59 de ani.

„Sculptor profesionist, membru al UAP din România, cu o activitate artistică națională și internațională recunoscută, cu un portofoliu de realizări artistice important, realizat atât în țară, cât și în afara ei, fiind premiat la diferite concursuri sau evenimente culturale, participând în calitate de artist sau curator în simpozioane naționale și internaționale de sculptură, devenind astfel un ambasador al municipiului Târgu Jiu”, se notează în propunerea municipalității.

Printre lucrările cunoscute sunt busturile lui Maria Lătărețu, Mihail Sadoveanu, Tudor Vladimirescu sau Mihai Eminescu, Arethia și Gheorghe Tătărescu, Pompiliu Marcea, dar și sculpturile Inevitabila Despărţire, Poarta Apelor, Desprinderea din derizoriu, Fluture, Craiova văzută din car. Paul Popescu a făcut și Monumentul Eroilor Neamului din marmură, care poate fi văzut în Novaci.

Lucrări sale au ajuns în colecţii particulare din România, Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Italia, Israel, Japonia, SUA.

Vizualizări: 944

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: