Specie de păianjeni, devorați de parteneră după împerechere

Masculii de Philoponella prominens sunt păianjenii care sar de pe femelă imediat după împerechere. Aceştia o fac mai rapid decât poate filma o cameră obișnuită pentru că altfel vor fi devoraţi de parteneră.

Ceea ce pare o modalitate brutală de a încheia o relație este de fapt felul în care acești masculi de păianjen își salvează viața. Dacă masculul nu se desparte imediat după împerechere de femelă, acesta riscă să devină o gustare post-sex. Atunci când au studiat 155 de împerecheri reușite de păianjeni în laborator, cercetătorii au descoperit că doar trei masculi nu au reușit să se catapulteze după aceea. Aceste trei creaturi nefericite au avut toate aceeași soartă, fiind capturate, ucise și consumate de către femelă, scrie Science Alert.

Atunci când cercetătorii au intervenit în împerecherea păianjenilor și i-au împiedicat fizic pe încă 30 de păianjeni masculi să sară după copulare, și aceștia au căzut pradă partenerelor lor. Aceste rezultate indică în mod clar că comportamentul de catapultare este o componentă obligatorie a repertoriului de împerechere masculin și o strategie pentru a evita încercările femelelor de canibalism sexual post-împerechere, au informat autorii în studiul lor, publicat în Current Biology.

Filmând păianjenii cu camere de înaltă rezoluție și de mare viteză, cercetătorii au descoperit că, după ce s-au apropiat cu precauție și au copulat cu o femelă, păianjenii masculi par să-și folosească picioarele din față pentru a da la o parte femela, aruncându-se în aer cu o viteză de până la 88 de centimetri pe secundă (cm/s). 

În sălbăticie, un mascul se va împerechea uneori de șase ori cu aceeași femelă, urcând până la parteneră, copulând și apoi sărind de pe ea pentru a scăpa de ghearele ei. Uneori, el își va pierde chiar și câteva picioare în acest proces. Pentru a putea să se întoarcă, masculul are o linie de siguranță legată continuu de pânza femelei, în caz că își dorește să-și mai riște viața încă o dată. 

Vizualizări: 1,167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: