Titlul de „luptător al revoluţiei”, dat de Iohannis unor gorjeni

Şapte persoane originare din judeţul Gorj au primit de la preşedintele Klaus Iohannis titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989- Luptător cu rol determinant". Decretul a fost semnat de preşedintele României în septembrie 2015.

Gorjenii care au primit acest titlu onorific sunt: Nicolae Adam din municipiul Motru, Ion Croitoru (comuna Borăscu), Sorin Dumitru Lupu (comuna Vladimir), Ion Lupu (comuna Săuleşti), Ioan Răducan (oraş Ţicleni), Maria Văduva (Vodea) şi Bucur Vodea din satul Rădineşti, comuna Dănciuleşti. Meritele gorjenilor în acţiunile din decembrie 1989 au fost recunoscute prin decretul nr. 719 care a intrat în vigoare de la data de 10 septembrie 2015. Potrivit unei decizii a Guvernului de la finalul anului 2014, revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, pentru indemnizaţii.

Despre gorjenii care au primit această titulatură, autorităţile locale de unde sunt originari nu prea ştiu mare lucru. Singurul lucru pe care pare să-l aibă în comun toţi cei şapte gorjeni merituoşi este faptul că au plecat din localităţile lor de baştină în Bucureşti. "Din ce am găsit în documentele de la Compartimentul de Stare Civilă, Ion Croitoru este născut în Borăscu, dar locuieşte în Bucureşti, în sectorul IV. Nu-l cunosc şi nu ştiu când a plecat în Capitală", a spus Constantin Ţucu, primarul comunei Borăscu.

Maria Văduva, devenită ulterior Vodea, dar şi Bucur Vodea, originari din Dănciuleşti locuiesc în Bucureşti. Autorităţile locale spun că aceştia şi-au construit o casă de vacanţă în localitate. "Îi cunoaştem, dar ei acum au venit aici, sunt pensionari şi locuiesc în Bucureşti din câte ştiu. Nu avem de unde să ştim de implicarea lor în Revoluţia din 1989 dacă ei au fost în Bucureşti. Şi-au făcut o casă de vacanţă aici, anul acesta i-am văzut mai des pe aici. Ştiu că Vodea era şofer pe la Parlament sau Guvern. Soţia nu ştiu ce a lucrat", a spus Emilian Andrei, viceprimarul comunei Dănciuleşti.

La nivelul întregii ţări au primit titlul de "luptător cu rol determinant" un număr de 505 revoluţionari.

revolutie_1

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: