Tocanul ciobănesc, în concurs la Novaci

Oraşul Novaci va deveni duminică, 14 octombrie, patria gastronomiei tradiţionale. Cu prilejul desfăşurării primei ediţii a Festivalului Tocanului, autorităţile locale au pregătit pentru participanţi o mulţime de activităţi. Vor avea loc demonstraţii culinare din gastronomia locală, spectacole folclorice, expoziţii ale unor artişti plastici şi populari, dar şi expoziţii cu vânzare ale producătorilor locali.

Activităţile cuprinse în programul Festivalului Tocanului se vor desfăşura în zona pieţei din oraşul Novaci, cu începere de la ora 11:00. Manifestările sunt organizate de autorităţile locale din Novaci, în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Bovine Novaci, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuşi”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, Liceul Teoretic Novaci şi Şcoala Gimnazială Novaci.

„La acest festival veţi putea asista la prepararea vestitului tocan ciobănesc care reprezintă hrana milenară a crescătorilor de animale din zona montană. Mai multe familii de ciobani îşi vor etala măiestria culinară atât în faţa unui juriu, cât şi în faţa consumatorilor, aceştia având posibilitatea să cumpere şi să consume produsul. Cu această ocazie, veţi putea admira lucrările unor artişti plastici şi meşteri populari, dar şi alte produse realizate de gospodarii din Novaci şi împrejurimi care ştiu bine a munci, dar şi a juca învârtita ca la Novaci”, a spus Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

Activităţile cuprinse în programul Festivalului Tocanului se vor desfăşura în zona pieţei din oraşul Novaci, cu începere de la ora 11:00. Folclorul păstoresc va fi adus pe scenă de Ansamblurile Folclorice „Nedeia” şi „Doina Gorjului”, de către tineri interpreţi de muzică populară păstorească şi formaţia NOVMuzic. Evenimentul marchează şi împlinirea a 100 de ani de la încheierea exodului păstorilor ardeleni spre sudul Munţilor Parâng.

Vizualizări: 2,277

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: