Toni Greblă, în cătuşe pentru capre, struţi şi afaceri cu ruşii!

Gorjeanul Toni Greblă este primul fost judecător constituţional care ajunge în spatele gratiilor. Acesta a fost audiat din nou ieri de DNA, pentru fapte comise atât în vremea când era senator de Gorj, dar şi după ce a ajuns la CCR. „Din punct de vedere penal, nu înţeleg de mi se întâmplă”, spune ieri Greblă, înainte de a intra la audieri, convins că nu va fi reţinut, dar şi că nu a apărut nimic nou în dosar. Procurorii spun altceva şi anume că, după audierea trecută, Greblă a încercat să vândă 50 de capre prin interpuşi. Acuzaţia se adaugă la cele vechi, şi anume la folosirea unui telefon şi a unei maşini înregistrate pe o firmă a finului Dan Bîrcină, primirea tot de la acesta a două rochii pentru soţie, dar şi încercarea de a încălca embargoul Rusiei asupra alimentelor UE, având discuţii cu mai mulţi apropiaţi pentru un export.

Toni Greblă a fost chemat ieri la audieri la sediul central al DNA, la mai bine de o lună de când şi-a dat demisia de la Curtea Constituţională. Fostul senator de Gorj spunea ieri, înainte de audieri, că din punct de vedere juridic nu înţelege ce i se întâmplă. Acum sunt simplu cetăţean, nu am nicio funcţie, nicio activitate într-un partid politic. Dacă din punct de vedere instituţional am înţeles că se doreşte schimbarea clasei politice şi prin astfel de mijloace, din punct de vedere penal nu înţeleg ce mi se întâmplă. Nu a apărut nimic nou în dosar. Ancheta judiciară va continua. Nu am devalizat banul public”, a declarat Toni Greblă, care excludea varianta reţinerii.

Acuzaţiile, catalogate drept fantasmagorice

Greblă a spus că unele dintre acuzaţiile care îi sunt aduse sunt ”fantasmagorice”, că el nu a devalizat banul public, avocatul său menţionând că problemele de acum ale fostului judecător constituţional au legătură cu vânzarea unor capre de la ferma din Teleşti. DNA, prin intermediul SRI, l-a monitorizat însă pe Greblă pas cu pas şi cuvânt cu cuvânt, probele strânse la dosar permiţându-le procurorilor să îl acuze pe fostul senator de trafic de influenţă, în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Cea mai nouă acuzaţie a DNA este că după primele audieri, mai exact în perioada februarie-martie 2015, „inculpatul Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, şi în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat)”.

Necazurile fostului politician pornesc însă de la relaţia pe care Greblă a avut-o cu finul Ion Bârcină zis „Dan Goeru”, cel de la care a primit un BMW de zeci de mii de euro, un telefon gratuit, dar şi două rochii pentru soţie şi, mai ales, materiale electorale în campania de realegere ca senator din 2012, campanie care a avut ca slogan „Continuăm şi reuşim împreună”.

Afacerile cu ruşii şi struţii ruşilor

Grav este însă pentru Greblă că, deşi părea să aibă un viitor liniştit până la pensie, ca judecător al CCR, s-a implicat în afacerile finului Bârcină, ajutându-l pe acesta să forţeze embargoul pe care l-a impus Federaţia Rusă produselor provenite din Uniunea Europeană, în combinaţia respectivă intrând un cetăţean moldovean, Victor Dolghi, dar şi un turc, Corekci Sevket, alături de generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, gorjean şi şef al Masoneriei din România. Dolghi importă-exportă ulei şi diferite mărfuri în zona Balcanilor, în timp ce turcul este activ pe piaţă în afacerile cu Iraq-ul.

Anul trecut Ion Bârcină a început să se intereseze pe la abatoare din România despre cum poate achiziţiona cantităţi mari de carne pe care să le exporte în Turcia şi care, în cele din urmă, să ajungă la ruşi, anchetatorii reţinând faptul că acesta avea deja pregătite documente falsificate pe care să le folosească pentru a ascunde destinaţia reală a mărfurilor. Săvoiu a fost rugat acum un an de Greblă să găsească o bancă dispusă să ajute cu bani o fermă de struţi, iar apoi i-a cerut ajutor şi cu engleza de care avea nevoie finul său Bârcină la o întâlnire în Turcia, marele mason urmând să fie folosit şi prin prisma relaţiilor internaţionale pe care le are.

Întâlniri în Macedonia, afaceri la turci

Unul dintre inculpaţii din acest dosar, Victor Dolghi, asociat cu Prundeanu la o firmă de producere a energiei, care l-a rândul lui e asociat cu Greblă în ferma de struţi de la Teleşti,  le-a spus anchetatorilor că prin intermediul lui Greblă a ajuns să-l cunoască pe Suraki, rusul care are o fermă de struţi la Giurgiu, el având însă o întâlnire cu judecătorul constituțional tocmai în Macedonia, unde Greblă era într-o deplasare oficială. „Refuz să răspund, nu ţin minte”, a fost răspunsul lui Dolghi atunci când procurorii l-au întrebat „Vreodată, în vreo împrejurare, aţi discutat cu Toni Greblă sau cu Bîrcină Ion despre embargoul impus de Federaţia Rusă statelor Uniunii Europene ca răspuns la sancţiunilor instituite de aceasta?”.

Acestea nu au fost singurele întâlniri din străinătate ale lui Greblă cu Dolghi. La audierile de luna trecută, fostul judecător a menționat că a avut și alte deplasări şi întâlniri cu acesta în Grecia şi Bulgaria.

Martori cu greutate

La audierile de la DNA au fost chemat și Marius Opran, care a fost în Guvernul lui Adrian Năstase atât secretar de stat, cât și consilier pentru dezvoltare durabilă la Preşedinţia României, el povestind că pe Victor Dolghi la cunoscut în 2007 la o firmă la care acționar era și un israelian, fost şef de cabinet al primului preşedinte al Israelului.

Prin biroul procurorilor DNA a trecut și Luchian Octavian Seciu, fost angajat la Corpul de Control al prim-ministrului României și fost inspector la Transelectrica, el participând în noiembrie 2011 la câteva întâlniri la Mamaia cu Greblă și Bârcină, la una dintre întâlniri fiind prezent și primarul Radu Mazăre. Anchetatorii explică și că nașul Greblă l-a ajutat pe finul Bârcină în afacerile sale în firma Power Plus SRL, cea pentru care Bârcină a dat o șpagă de 500.000 de euro și 400.000 de lei fostului șef al ANRE Georgely Olosz și pentru care este judecat în prezent la Curtea de Apel București. Șpăgile au fost date pentru ca firma lui Bârcină să obțină un contract la CEZ Distribuție, afacerea fiind una de zeci de milioane de lei.

În plus, administratorul firmei care îi asigura lui Greblă mașină și telefon gratis este trimis în judecată pentru o evaziune de peste 350.000 de lei, el neplătind la stat impozite și taxe, lucru despre care Greblă nu a vorbit niciodată până acum.

Vizualizări: 471

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: