Traficanți români de arme, prinși de jurnaliștii Sky News

DIICOT verifică existența unei rețele de traficanți de arme din România, după ce postul de televiziune Sky News a filmat un reportaj cu persoane dispuse să vândă mii de arme aduse din Ucraina.

Jurnaliștii au negociat câteva luni cu traficanții înainte de a veni în România. Odată ajunși, au fost duși într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo le-au fost prezentate mai multe tipuri de armă. Interesant este că traficanții au știut că au de-a face cu jurnaliști, dar nu i-a interesat câtă vreme ar fi putut vinde ceva. “Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, scrie Sky News.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puştii semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale. La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, au explicat traficanţii. Aceștia au susținut că pot aduce mii de arme din Ucraina, dacă este nevoie.

Bărbaţii au spus că se ocupă numai de arme de foc, dar au legături strânse cu o altă bandă care se ocupe de armament greu. Grenade, grenade propulsate de rachete şi mine. Când au aflat, însă, că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. “Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi”, a spus unul dintre traficanţi la plecare.

„Facem verificări. Ştim despre material”, a declarat Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT. (A.A.)

Vizualizări: 587

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: