Tragedie la Petrom: explozie cu doi morţi şi un rănit

Doi angajaţi ai unei firme ce ţine de Petrom OMV şi-au pierdut viaţa ieri şi o alta a fost rănită într-o explozie care putea fi totuşi evitată. Muncitorii peticeau o conductă şi, în timp ce ei sudau, cineva ar fi dat drumul, din greşeală, probabil, la ţiţei pe ţeavă, producând deflagraţia, oficial vorbindu-se doar de faptul că un robinet defect a permis pătrunderea ţiţeiului în conductă.

Explozia a fost anunţată la 112 în jurul orei 14.40, într-un moment în care poliţiştii gorjeni se pregăteau să sărbătorească Ziua Poliţiei Române, planurile fiind date automat peste cap pentru toată lumea. La zeci de kilometri de Târgu Jiu au ajuns cât au putut de repede două ambulanţe, echipajele medicale constatând că doi muncitori au murit carbonizaţi în urma exploziei conductei de ţiţei la care efectuau lucrări. Un al treilea a fost rănit, fără să aibă viaţa pusă în pericol, fiind transportat la spital. O altă ambulanţă a venit ulterior şi a acordat îngrijiri medicale rudelor celor decedaţi, care nu suportau vestea producerii unei asemenea nenorociri.

Rudele au aştept detalii ore în şir

Durerea era cu atât mai mare cu cât nimeni nu venea de la „oficiali” pentru a comunica măcar cu rudele, dacă nu cu jurnaliştii, toată lumea fiind ţinută „la respect” de un cordon de jandarmi şi agenţi de pază, la o distanţă de circa 100 de metri de locul exploziei. De la oferirea unui răspuns s-au eschivat, pe rând, şefi ai schelei petroliere, muncitori din zonă şi oricine ar fi putut să vorbească despre cele întâmplate.

Ore în şir nimeni nu a comunicat nimic, de abia aseară târziu, unul dintre oficialii implicaţi în cercetarea cauzelor exploziei menţionând că deflagraţia ar fi putut fi provocată de un robinet defect la o conductă care transporta ţiţei. Despre aşa ceva vorbeau la faţa locului şi rudele celor morţi, dar şi unii muncitori care nu au vrut să îşi decline identitatea. Aceştia au spus la unison că „un Dorel” a deschis un robinet care alimenta conducta înainte ca muncitorii să finalizeze operaţiunile de sudură pe care le efectuau. Autorităţile au însă o altă variantă, reieşită, evident, tot din declaraţiile date, oficial însă, de cei care au fost la faţa locului şi care, de frica şefilor, probabil, n-au dat vina pe nimeni.

Au murit carbonizaţi

Adjunctul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, Simona Dumitraşcu a coordonat ancheta ITM Gorj la locul exploziei, aceasta menţionând că persoanele care au legătură cu acest eveniment vor fi audiate în cursul acestei zile, ieri fiind destul de greu de discutat cu ele. Aceasta afirmă că, din primele declaraţii luate la faţa locului, reiese că un robinet defect ar fi putut genera deflagraţia. „Muncitorii care au decedat carbonizaţi trebuiau să astupe un por la o conductă ce transporta ţiţei, pentru a preveni scurgerile din acesta. Ei au respectat toate procedurile, din ceea ce am aflat până acum, inclusiv au curăţat conducta cu apă şi sare pentru a elimina ţiţeiul de pe ea. La un moment dat, după ce executaseră însă cam o treime din lucrare, pe conductă a venit ţiţei sub presiune şi, astfel, s-a produs explozia”, afirmă Dumitraşcu.

Bărbaţii carbonizaţi au fost transportaţi aseară la morga din Târgu Jiu, medicii legişti având ingrata misiune de a efectua necropsia acestora. La nici o sută de metri de ei, în spitalul judeţean, la urgenţe, se află colegul lor care a supravieţuit exploziei. Acesta are însă şansa să revină la lucru peste două săptămâni pentru că rănile lui sunt arsuri de gradul doi în zona mâinilor şi nu îi pun viaţa în pericol.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: