După gratii pentru că a şantajat un patron cu 40.000 de lei

Acţiune spectaculoasă a poliţiştilor gorjeni care ieri au reţinut o femeie de etnie rromă din Târgu Jiu, în urma unui flagrant în care a primit 10.000 de lei de la un om de afaceri pe care îl şantaja, după cum susţin anchetatorii. Din Meteor, de unde provine „şantajista”, povestea se vede cu totul altfel şi are rădăcini adânci într-un dosar care a fost pe rolul mai multor instanţe în anii trecuţi.

Elisabeta Radu are 52 de ani a ajuns la „mititica” pentru că un patron din Târgu Jiu a denunţat-o la Poliţie cu o zi înainte pentru că solicita 40.000 de lei pentru o datorie pe care omul de afaceri susţine că nu o avea la ea. Bărbatul şantajat era ameninţat cu moartea, susţin surse din rândul anchetatorilor, motiv pentru care, ieri fiind organizat un flagrant.

Omul de afaceri din Târgu Jiu şi-a trimis un angajat care i-a dat Elisabetei Radu suma de 10.000 de lei, bani pe care femeia i-a luat şi i-a numărat în aer liber, fără să ştie că este filmată şi înregistrată. După ce a plecat cu banii, ea a fost oprită de către poliţişti şi reţinută pentru 24 de ore, azi urmând să fie prezentată la instanţele de judecată pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă. IPJ Gorj menţionează că în cadrul anchetei derulate în acest caz poliţiştii încearcă să afle dacă există şi alte persoane care au fost şantajate de femeia reţinută ieri.

         

Şantajul, un „împrumut” mai vechi?

Elisabeta Radu susţine că banii luaţi ieri sunt, de fapt, un împrumut mai vechi, restituit de patronul care face afaceri chiar în buricul târgului. Femeia este rudă cu Radu Biriţă, unul dintre judecătorii pe care rromii îi au în cartierul Meteor, acesta fiind anchetat cu câţiva ani în urmă într-un dosar de trafic cu mercur. Biriţă a căzut în plasa poliţiştilor la sfârşitul lui iunie 2003, când oamenii legii l-au prins pe acesta cu nu mai puţin de 51 de kilograme de mercur, captura fiind impresionantă la acea vreme. Biriţă, împreună cu o rudă de-a sa, au adus mercurul din Petroşani şi căutau un cumpărător prin Târgu Jiu, cumpărător care s-a dovedit a fi un ofiţer sub acoperire. Cei doi au fost reţinuţi atunci şi, în timp, au ieşit de după gratii, fiind judecaţi în libertate.

Pe parcursul anchetei şi a judecăţii care a urmat era evident că Biriţă Radu se va alege cu o condamnare la închisoare şi, după cum spun unii rromi, rudele acestuia au încercat atunci, cu „împrumuturi”, să îşi vadă judecătorul în libertate. Aici întră în scenă omul de afaceri „şantajat” acum şi acuzat, discret, dar direct, de către rromi, că în 2003 s-ar fi lăsat „împrumutat” cu câteva sute de milioane de lei vechi, contra promisiunii că i-ar uşura viaţa lui Biriţă Radu. Ţiganii susţin că au dat atunci banii, dar bătrânul judecător n-a scăpat de condamnare de 5 ani de supraveghere.

Între timp, familia lui Biriţă a încercat să îşi recupereze din bani, lucru pe care nu l-a reuşit până ieri, când, de fapt, Elisabeta Radu a fost prinsă în flagrant luând o sumă de bani.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: